Hyppää sisältöön

Pompannappi vei Giovannin perheen aikamatkalle

Yle TV1 kuvaa parhaillaan tositv-sarjaa, jossa kolme autokuntaa lomailee Suomessa 70-luvun malliin. Ei ole kännyköitä eikä mahdollisuutta mennä nettiin. Autoissa ei ole ilmastointia eikä radiota. Ensimmäisen päivän suurimmat haasteet olivat teltan pystytys ja parsakeiton lämmitys.

Kuva: Yle / Maija Tuunila

Yle haki keväällä vapaaehtoisia osallistumaan tv-sarjaan, jossa kesällä lomaillaan Suomessa 70-luvun hengessä. Autokunnat kulkevat 70-luvun autoilla, pukeutuvat sen ajan vaatteisiin ja kaikki mukana oleva tavara on luonnollisesti hyvin retroa aina soputeltoista retkikeittimiin.

- Hakemuksia tuli runsaasti ja meillä on mukana kolme aivan mainiota porukkaa, hehkutti ohjelman tuottaja Johanna Reen ja kurkisteli tiistaina aamutuimaan Kotkan Santalahden leirintäalueelle pystytettyihin telttoihin.

- Täällähän aletaan olla pikku hiljaa hereillä. Huomenta!

Teltoista kömpi ulos unisen näköisiä ja hyvin lämpimästi pukeutuneita ihmisiä.

- Yö oli todella kylmä, lämmintä oli vain kolmisen astetta, kertoi Johanna Reen.

Autokunnat ja tuotantoryhmä starttasivat maanantaina Helsingistä ja ensimmäinen yöpymispaikka oli Kotka, jonne väki saapui illan suussa.

- Telttojen pystyttämisessä oli suuria ongelmia. Niitä pystyteltiin tuntikausia. Eikä retkikeittimenkään käyttö ollut ihan yksinkertaista, nauroi Reen.

Autoissa kamerat ja mikrofonit

Johanna Reenin mukaan ohjelman tarkoituksena on selvittää, miten nykyajan ihminen selviää 70-luvun elämästä. Mitä tapahtuu. kun taskusta ei löydykään kännykkää tai nettiin ei pääse. Miten autokunnat pärjäävät viikon kesälomareissusta ilman hienoa matkailuvaunua ja valtavaa määrää tavaroita.

Lomalaisten matkantekoa tallennetaan koko ajan. Sen lisäksi, että ympärillä häärii kuvaajia ja äänittäjiä, myös autojen sisälle on laitettu kameroita ja mikrofooneja.

- Eilen meillä oli aivan älyttömän hauskaa, kun matkalla Helsingistä Kotkaan kuuntelimme autokuntien keskusteluja. Paras kommentti oli ehdottomasti se, kun äiti totesi kiukuttelevalle pojalleen, että kunhan päästään perille, tehdään käpylehmiä.

Giovannilla polvet suussa

Yksi mukana olevista perheistä on italialais-suomalainen, joka kulkee lomareissun pienellä, punaisella pompannapilla eli autona on Fiat 600.

- Minulla on ollut Fiat 500, mutta tällä mallilla en ole ajanut koskaan ennen. Polvet olivat suorastaan suussa eilen matkalla Helsingistä Kotkaan, nauroi Giovanni Trimeloni.

Perheen äiti Aija Frantzi tuijotteli retkikeitintä epäilevän näköisenä.

Älä hermostu! Kunhan päästään perille, niin tehdään käpylehmiä.

Aija Frantzi

- Tuo vekotin ei eilen ollut ollenkaan yhteistyöhaluinen. Parsakeiton lämmittäminen ei meinannut onnistua ollenkaan ja keitto oli vain 25 asteista kun söimme sen. Tai kun joimme sen! Ja kahvin keittämisessä meni noin kaksi tuntia.

- Halusimme lähteä mukaan tähän ohjelmaan, koska olemme muutenkin menneisyyden etsijöitä. Pidämme kaikesta vanhasta ja ostamme mielellämme esimerkiksi vanhoja tavaroita. Miksi ostaa uutta, kun vanhan saa samalla hinnalla? selvitti Aija Frantzi.

- Poikamme Samuel on nyt 11-vuotias ja haluan löytää itsestäni sen ikäisen lapsen. Haluan kertoa Samuelille miten me elimme silloin, mitä ilman jouduimme olemaan ja mitä oli nykyajan välineiden tilalla.

Samuelin automatka ei ollut sujunut ihan ilman ongelmia. Hänelle ei annettu takapenkille mitään ajanvietettä, joten aika meinasi tulla pitkäksi.

- Normaalisti pelaisin Nintendoa tai touhuaisin pelikorttien kanssa. Nyt piti kuunnella äidin tarinoita muun muassa lehmän maidosta, huokaisi Samuel.

Jännitystä Datsunin kyydissä

Jutta Linsén oli lähtenyt reissuun neljän lapsensa kanssa. Aamutuimaan Jutta seisoskeli teltan vieressä ja päällä oli runsaasti vaatetta.

- Yöllä oli älyttömän kylmä ja vaatetta piti lisätä koko ajan. Lisäksi täällä rannassa oli jotain porukkaa, joka möykkäsi koko yön. Uni ei oikein tullut.

Jutan perheen autona on vanha Datsun.

- Ajomatka oli kieltämättä mielenkiintoinen. Penkit ovat upottavat ja pehmeät ja koko ajan piti pelätä toimivatko jarrut varmasti.

Jutta Linsén päätti lähteä mukaan ohjelmaan ihan mielenkiinnosta. Lapsetkin oli helppo houkutella mukaan.

- He sanoivat heti, että lähdetään vaan. Mukava näyttää heille millaista elämä oli 70-luvulla.

Jutan mukaan lapsille ei ole tuottanut vaikeuksia olla ilman nykyajan välineitä.

- Ei haittaa vaikkei ole kännykkää, myönsi teltan raosta ulos kurkistava 9-vuotias Dante.

Autoilu ilman radiota hämmensi

Kännykän vieroitusoireita oli sen sijaan havaittavissa viereisessä Kleinbussissa, josta aamulla heräilivät parikymppiset Nea Suokas ja Camilla Grandén.

- Äidin mielestä olen riippuvainen kännykästä, joten tekee varmaan hyvää olla ilman sitä, totesi uninen Camilla makuupussin syvyyksistä.

- Olo tuntuu ulkopuoliselta, kun ei voi lukea viestejä tai mennä Facebookiin. Eilen juttelimme Nean kanssa, että tämähän on melkein kuin Big Brotherissa, naurahti Camilla.

Tytöt halusivat lähteä mukaan ohjelmaan, jotta osaisivat paremmin arvostaa nykyajan asioita.

- Täällä varmasti oppii kunnioittamaan nykyajan tekniikkaa. Ja lisäksi haemme uusia kokemuksia, kertoi Nea Suokas.

Ja uusia kokemuksia toi jo ensimmäinen päivä. Keiton lämmittäminen retkikeittimellä sekä automatka ilman radiota ja ilmastointia olivat tytöille täysin uusia asioita.

Nean ja Camillan autona on Kleinbussi, joka vei tyttöjen sydämet samantien.

- Olen rakastunut tähän autoon, enkä missään nimessä halua luopua tästä, totesi Camilla.

Autokunnat kulkevat viikon ajan pitkin Suomea. Paluu Helsinkiin ja 2000-luvulle tapahtuu sunnuntaina 10.6. Televisiossa matkaa seurataan kevätkesällä 2013.