Sateinen sää auttaa herppejä

Lammen rannalla kaakattavat sorsat viehättävät kaupunkilaista, mutta herppejä eli matelijoita harrastavaa sorsa ei välttämättä innosta. Sorsat pistelevät nimittäin mielellään poskeensa esimerkiksi nuijapäät ja sammakonkudunkin.

luonto
Sammakko
Anna Sirén lähti sammakoita bongaamaan apunaan museoamanuenssi Tomi Kumpulainen Tampereen luonnontieteellisestä museosta.

Jos haluaa bongailla sammakoita, kannattaa liikkua mihin vuorokauden aikaan vaan. Tavallinen sammakko ja viitasammakko loikkivat molemmat ympäri vuorokauden, mutta rupikonna on hyönteismetsällä hämärän aikaan.

Parasta on bongailla kosteassa säässä, sanoo Tampereen Luonnontieteellisen museon museoamanuenssi Tomi Kumpulainen.

- Ne tykkäävät kosteasta, ja sateen jälkeen niitä näkee paljon liikkeellä. Niiden iho on aika herkkä kuivumiselle.

Sammakkoja voi houkutella

Jos haluaisi houkutella sammakkoja omaan puutarhaan, ei sen kannata olla liian hoidettu. Pieni lammikko, jossa on pysyvästi vettä, olisi sammakolle sopiva elinympäristö.

Ainoastaan houkuttelu käy, sillä sammakot ovat rauhoitettuja. Esimerkiksi kutuun ei saa koskea lainkaan, muistuttaa Kumpulainen.

- Se, mitä voi tehdä, on vaikuttaa ympäristöönsä. Ei roskaa, saastuta tai pilaa alkuperäistä luontoa.

Sammakot ovat herkkiä ympäristömyrkyille. Sammakot hengittävät ihonsa kautta ja ympäristö vaikuttaa herkästi esimerkiksi juuri muodonmuutoksen vaiheisiin.

- Sammakot ovat varsinkin ihmisasutusten lähellä vähentyneet sen takia.

Uudet sammakot vielä nuijapäitä

Kevät oli sammakoille suotuisa. Ne kutivat huhti-toukokuussa ja pääsivät kuoriutumaan nopeasti. Veden ulkopuolinen lämpötila ei sammakkoon niinkään vaikuta. Kevään kudusta kehittyneet sammakot ovat vielä jalattomia nuijapäitä.

- Jossain todella lämpimissä lammikoissa takajalkoja voi jo olla.

Sammakot nousevat vedestä vasta myöhään kesällä.

Sammakot parveilevat vain syksyllä

Elokuussa rannalle nousevat sammakot ovat vielä vain sentin tai kahden sentin pituisia. Silloin alkaa talveen valmistautuminen.

- Ne yrittävät etsiä koloja ja syödä jotain ennen kuin horrostavat.

Osa sammakoista talvehtii lammikoiden pohjalla ja osa esimerkiksi juurakoissa. Sammakoita voi nähdä parvissa vain syksyllä, sillä silloin ne nousevat vedestä samoihin aikoihin.

- Sitten ne aika nopeasti häviävät, eivätkä kaipaa toistensa seuraa, paitsi seuraavana keväänä. Sitten ne rantavedessä vaakkuvat ja seurustelevat.