Hallituksen kuntaliitoslinjauksille kehuja ja moitteita

Maakuntajohtaja Pertti Rajala kiittää hallituksen uusia linjauksia järkeviksi. Sen sijaan Lavian kunnanjohtaja Pekka Heinonen pitää hallituksen tavoitteita edelleen väärinä, vaikka onkin tyytyväinen siihen, että uudistuksen aikataulua on lykätty.

Kuntauudistus
Jari Pelkonen / Yle

Hallituksen kuntauudistuslinjaukset saavat kehuja maakuntajohtaja Pertti Rajalalta. Satakuntaliiton johtaja antaa kiitosta erityisesti siitä, että kuntien ajatuksia on kuunneltu.

- Hallitus on selvästi kuunnellut, mitä kunnilla on ollut sanottavanaan. Kuntauudistuksen aikataulua on lykätty realistisemmalle pohjalle ja pallo on nyt ikäänkuin heitetty kunnille. Päätöksiä ei sanella ylhäältä vaan kuntien annetaan itse tehdä ratkaisunsa, Rajala kiittää.

Hallitus ilmoitti tänään lykkäävänsä kuntarakennelain voimaantuloa. Alun perin kuntarakennelaki piti antaa eduskunnalle syksyllä, ja lain piti tulla voimaan vuodenvaihteessa. Kuntaministeri Henna Virkkusen mukaan tätä lykättiin, koska kunnille haluttiin antaa mahdollisuus uuteen lausuntokierrokseen syksyllä. Nyt lain on tarkoitus tulla voimaan 1. toukokuuta 2013.

Hallituksen tavoitteena on, että kuntien yhdistymiset tapahtuisivat viimeistään vuoden 2017 alkuun mennessä.

Lavian kunnanjohtaja odotti isompia linjanvetoja

Erityistä huomiota hallitus kiinnittää niinsanottuihin kriisikuntiin. Satakunnassa kriisikuntien listalla on ollut pieni Lavia. Lavian kunnanjohtaja Pekka Heinonen on tyytyväinen, että hallitus päätti lykätä uudistuksen voimaantuloa. Muuten hän ei erityisemmin jaa kiitoksia hallituksen kuntauudistukselle. Hän oli odottanut tälle päivälle paljon isompia päätöksiä.

Kiitos vaan jälleen kerran pallon heittämisestä meille!

-Tämä oli osittainen uutisankka. Mitä uutta sieltä hallitukselta tänään varsinaisesti tuli? Odotin enemmän, Heinonen sanoo.

Maakuntajohtaja Pertti Rajalan arvio pallon heittämisestä kunnille saa Heinoselta ironisen vastaanoton.

- Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun valtio heittää pallon kunnille. Kiitos vaan jälleen kerran pallon heittämisestä meille! Kunnat tarvitsevat riittävästi taloudellista tukea, jos kuntaliitokset halutaan viedä läpi. Nykyisen tasoiset tuet eivät ole riittäviä, Heinonen sanoo.

Lavian kunnanjohtaja Heinonen arvioi, että Laviassa ei edelleenkään aiota lähteä innolla neuvottelemaan kuntaliitoksista.

-Me olemme viime vuosina saaneet taloutemme tilan kohisten paranemaan. Se on osoitus siitä, että pienikin kunta voi pärjätä. Kuntakoon kasvattaminen ei voi olla itseisarvo, Heinonen sanoo.

Heinonen arvioi, että kuntauudistuksen aikataulun lykkääminen parantaa mahdollisuuksia kuntaliitosten tekemiseen. Pakkoliitoksia hän vastustaa ehdottomasti.

- Olen kaikkea väkivaltaa vastaan, myös kunnallispoliittista väkivaltaa. Pakkoliitokset olisivat demokratian vastaisia, Heinonen toteaa.

Sekä maakuntajohtaja Pertti Rajala että Lavian kunnanjohtaja Pekka Heinonen arvioivat, että lähestyvät kuntavaalit ovat omalta osaltaan vaikuttaneet siihen, että hallitus halusi lykätä kuntauudistusta. Rajala kuitenkin uskoo, että tärkein syy lykkäämiseen oli kunnista tullut palaute.