1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Eurajoen ydinvoimalla nykytaiteen huipulle

Elokuvaohjaaja Mika Taanilan videoinstallaatio Suomen sähköisin kunta on päässyt mukaan Kasselin dOCUMENTA (13):een. Se on yksi maailman merkittävimmistä nykytaiteen katselmuksista.

kulttuuri
Elokuvaohjaaja Mika Taanila.
Elokuvaohjaaja Mika Taanila.Av-arkki

Taanilan teos käsittelee Olkiluoto 3 -ydinvoimalayksikön rakentamista Eurajoella. Se esittelee työmaan eri vaiheita sekä vanhan Olkiluoto kakkosen huoltoa Eurajoen maisemissa.

Installaation materiaali pohjautuu Taanilan ja Jussi Eerolan pitkään tekeillä olleeseen seurantadokumenttiin, jonka kuvaaminen alkoi syksyllä 2004.

Saksassa pidettävä tapahtuma esittelee myös toisen suomalaistaiteilijan: esillä on elektronisen taiteen pioneerin Erkki Kurenniemen tilateos _Vuonna 2048, _joka koostuu vuosikymmenien varrella kerätystä henkilökohtaisesta arkistomateriaalista.

Taanilalla musiikkivideotausta

Mika Taanilan (s. 1965) töitä on esitetty lukuisilla kansainvälisellä elokuvafestivaalilla sekä monissa nykytaiteen näyttelyissä. Tunnetuimpia teoksia ovat lyhytelokuvat Optinen ääni (2005), Futuro – tulevaisuuden olotila (1998) sekä psykedeelinen henkilökuva Tulevaisuus ei ole entisensä (2002) dOCUMENTA (13):n toisesta suomalaistaiteilijasta Erkki Kurenniemestä.

Taanila tuli 90-luvulla tunnetuksi etenkin 22-Pistepirkkojen ja Kauko Röyhkän musiikkivideoista.

Viiden vuoden välein järjestettävää Kassel dOCUMENTA (13):a pidetään Venetsian biennaalin ohella tärkeimpänä kansainvälisenä nykytaiteen katselmuksena maailmassa.

Suomalaisista taiteilijoista siihen ovat aiemmin osallistuneet Eija-Liisa Ahtila (2007 ja 2002), Liisa Roberts (1997), Jussi Niva (1992), Pekka Nevalainen (1992) ja Tapio Wirkkala (1964).

Tapahtuma pidetään 9.6.-16.9.2012.

Lue seuraavaksi