1. yle.fi
  2. Uutiset

Liian terveellisiä sämpylöitä

Metsästä löytää leipomiseen erinomaisia aineksia. Nokkosta voi laittaa sämpylöihin, lettuihin ja keittoihin. Nokkonen kannattaa ennen käyttöä keittää ja pilkkoa. Nokkosella terästetyt siemensämpylät ovat todellista superfoodia

terveys
Eeva-Maija Laurila
Yle / Juha Mäntykenttä

Siemensämpylät nokkosella

2 dl ruisrouhetta

1 dl kaura- tai vehnäleseitä

1 dl seesamin- tai pellavansiemeniä

1 dl auringonsiemeniä

1 dl nokkosen lehtiä keitettynä ja hienonnettuna

1 rkl merisuolaa

5 dl kiehuvaa vettä

25 g hiivaa

2 dl vettä

noin 8 dl vehnäjauhoja

Mittaa kulhoon ruisrouhe, leseet, siemenet ja suola. Lisää kiehuvan kuuma vesi ja sekoita. Anna seoksen turvota reilu tunti.

Nokkosta voi käyttää pinaatin tavoin.

Martta Eeva-Maija Laurila

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää muutama desi vehnäjauhoja. Sekoita joukkoon turvonnut siemenseos. Lisää loput jauhot ja keitetyt nokkosen lehdet ja alusta taikinaksi. Kohota tunti lämpimässä peitettynä.
Ripottele leivinpöydälle runsaasti jauhoja ja kumoa löysähkö taikina varovasti jauhojen päälle. Älä vaivaa, etteivät hiivakuplat hajoa. Taputtele taikina jauhotetuin käsin noin 25 x 40 cm:n kokoiseksi levyksi. Leikkaa levy terävällä veitsellä ensin viiteen suikaleeseen. Leikkaa sitten suikaleet kuudeksi kolmion muotoiseksi sämpyläksi.

Nostele palat leivinpaperin päälle uunipellille ja anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä.

Paista sämpylät 225 asteisessa uunissa keskitasolla noin 15 minuuttia

Ohje: Martta Eeva-Maija Laurila

Lue seuraavaksi