1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nato ja Venäjä sopivat Afganistanin huoltokuljetuksista

Nato ja Venäjä ovat sopineet sotilasliiton tarvikekuljetuksista Venäjän kautta Afganistaniin. Nato voi nyt laajentaa kuljetuksiaan Venäjän rautateillä, mikä vähentää riippuvuutta Pakistanin levottomien rajaseutujen kautta kulkevista huoltoreiteistä.

Oikealla oleva Venäjän presidentti Dmitri Medvedev saapui tänään lauantaina Lissaboniin Nato-Venäjä-neuvoston kokoukseen. Kuva: EPA / Vladimir Rodionov / Ria Novosti

Uutistoimisto AFP kertoo, että uusi sopimus mahdollistaa tarvikkeiden kuljettamisen sekä Afganistaniin että sieltä pois. Aiemmat Venäjän kanssa tehdyt sopimukset mahdollistivat vain tarvikkeiden viemisen Afganistaniin.

Ensi kertaa sopimus sallii myös panssaroitujen ajoneuvojen kuljettamisen Venäjän kautta. Sopimus ei sen sijaan sisällä asetarvikkeiden kuljetuksia.

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev saapui tänään lauantaina Portugalin pääkaupunkiin Lissaboniin Nato-Venäjä-neuvoston kokoukseen.

Venäjän ja Naton odotetaan allekirjoittavan sopimuksen Venäjälle perustettavasta koulutuskeskuksesta, jossa opetettaisiin afganistanilaisia huumepoliiseja ja helikopterimiehistöä.

Sotilasliiton odotetaan pyytävän Venäjää osallistumaan eurooppalaiseen ohjustorjuntajärjestelmään, josta Nato-maat sopivat perjantaina.