1. yle.fi
  2. Uutiset

"Kyllä siitä Saulin tunnistaa" - Niinistön vahanukke Mikkeliin

Tasavallan Presidentin vahanukke sai ristiriitaisen vastaanoton heti avajaispäivänä Mikkelin Visulahdessa. Hahmoa kiiteltiin, mutta kasvonpiirteistä löytyi toivomisen varaa.

viihde
Niinistö-vahanuken kasvot.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Tiistaina vahakabinetin tulohalliin asetettu nukke on virolaisen taiteilijapariskunnan Anders ja Ene Mändin käsialaa. Mändit ovat muovailleet valtaosan Visulahden 82 vahanukesta.

Visulahden huvipuiston johtaja Ville Asikainen arvioi tuoreimman hankinnan näköisyyttä diplomaattisin sanakääntein.

- Kyllä se mielestäni näköinen on. Tottakai hahmot herättävät aina erilaisia tuntemuksia. Nämä ovat taitelijan näkemyksiä kohteista, Ville Asikainen muistutti.

- Taiteilija on tulkinnut omaa näkemystään ja tässä on lopputulos.

Osa Visulahden kohteista avautui yleisölle maanantaina. Vahakabinetin avajaisia hahmoteltiin lauantaille, mutta kutsuvieraan kiireet aikaistivat avausta.

- Tavoitteena oli, että Niinistö olisi tullut avaamaan näyttelyn lauantaina, mutta hän ei päässyt paikalle. Toivottavasti hän tulee myöhemmin käymään vaikkapa yksityishenkilönä. Vaikka ei taida istuva presidentti pystyä yksityishenkilönä liikkumaan, Ville Asikainen arvelee.

Kuvat lähtevät Niinistölle

Sekä Visulahti että taiteilijat olivat yhteydessä tasavallan presidentin esikuntaan kevään kuluessa. Valmista työtä tai edes kuvia Niinistö ei ole nähnyt.

- Otamme välittömästi kuvat ja lähetämme ne Niinistölle. Toivottavasti nukke saa hyväksynnän, Ville Asikainen sanoo.

Turkulainen Henri Halkio oli tiistaina ensimmäinen vieras, joka Niinistön vahanuken näki. Vastaanotto oli suopea.

- Kyllä se Saulin näköinen on, helppo mies on tuosta tunnistaa. Taskussa oleva käsi kuvaa Niinistön hahmoa ja tekee nukesta hieman rennommanoloisen.

- Ovat nämä sen verran aidon näköisiä, että lähelle tullessa selkä suoristuu. Kyllä se läheltäkin katsoen on Sauli, Halkio tuumasi.

Visulahden vahakabinetissa vierailee 50 000 kävijää vuodessa. Koululaisryhmien kohdalle nimikyltit usein poistetaan ja nuoret pääsevät tunnistamaan hahmoja.

- Nuorten yleissivistys on hyvällä tasolla ja lähes kaikki tunnistavat Suomen itsenäisyyden ajan presidentit, puistonjohtaja Ville Asikainen kertoo.

Lue seuraavaksi