Hyppää sisältöön

Satavuotiaan ihanat Öiset olevaiset

Kaarina Staudinger-Loppukaarre saattaa olla hyvinkin maailman ainoa sata vuotta täyttänyt kuvataiteilija, joka työskentelee ja maalaa edelleen. Teoksia on luultavasti 6000 kappaletta.

Kuva: Yle / Sari Ursin

Hurmaava persoona Kaarina Staudinger-Loppukaarre kertoo pilke silmäkulmassa elämässään öisin vierailevista olevaisista. Näihin hahmoihin hän tutustui jo ihan pienenä lapsena ja piirsi niitä essun taskussa olevilla hiilenpalasilla isän lautoihin. 

- Minä oon niiden pöljien planeetalla syntynyt. Ihan pienenä lapsena minä näihin olevaisiin tutustuin. Siitä asti olen ne tuntenut, kun olen oppinut kävelemään.

Et usko, miten hurjan kiva on, kun ne olevaiset ilmestyvät yöllä.

Kaarina Staudinger-Loppukaarre

Minä olin mennyt navetan muurin alta hakemaan hiiliä.

- Muistan aina, että mulla oli esiliina jossa oli tasku. Ja minä niitä hiiliä sitten tungin sinne taskuun.  Sitten menin talon kantin alle ja siellä oli isän leveitä lautoja.  Niille laudoille minä näitä olevaisia maalailin pitkän rivin sillä hiilellä, muistelee Kaarina Staudinger-Loppukaarre.

Äkkiähän niitä tauluja tulee, kun on olevaisia ympärillä

Kaarina Staudinger-Loppukaarteen hahmot tulevat vaan jostakin, kun on pimeää ja hiljaista.

- Ne vaan tulee, siinä ne rivissä ovat ja minä niille nauran ja puhun. Ääriviivat pitää tehdä nopeasti ja päivällä minä niitä sitten värjään.

- Olevaiset ovat aina iloisia ja riemastuvat, kun pääsevät näkösälle.  Et usko, miten hurjan kiva on, kun ne olevaiset ilmestyvät yöllä, naurahtaa Kaarina Staudinger-Loppukaarre.

- Väritkin tulevat maalauksiin miten sattuu.  Minä vain sotken kaikki sekaisin, tiputtelen ja heiluttelen. Se heiluttelu on vaikeaa, sen pitää tulla just niin kuin silmä näkee.

Haastattelun aikanakin Kaarina Staudinger-Loppukaarre näkee olevaisia.

- Siinä ne ovat jossain pöydän pinnalla, mutta ne eivät sano mitään, ovat ihan hiljaa ja antavat rauhan.

Jokunen vuosi sitten taiteilijan teokset laskettiin ja tuolloin niitä oli 5000, nyt luultavasti 6000.  Parhaimmillaan Kaarina teki kolmekin maalausta päivässä.

Tekniikka on ihan taiteilijan omaa, eikä sitä oikein voi mihinkään tiettyyn kategoriaan luokitella.

Kaarina Staudinger-Loppukaarteen maalauksia on esillä GalleriArissa Mikkelissä kesäkuun viimeiseen päivään saakka.  Esillä on 90 maalausta.