Meluvalo hillitsee möykkää päiväkodeissa

Melutaso voi päiväkodeissa kohota jopa 90 desibeliin. Työsuojeluvaltuutettu Tarja Taavilan mukaan parhaimpia konsteja vähentää meteliä on pienentää ryhmäkokoja.

terveys
Meluvalo päiväkodissa näyttää punaista.
Juha Korhonen / Yle

Nuorten aikuisten kuulovauriot ovat lisääntyneet. Siksi Suomen Tinnitusyhdistys haluaa aloittaa meluvalistuksen jo päiväkodeista.

Yksi valistuskeino on meluvalo, jonka toivotaan hillitsevän lapsia. Meluvalo toimii kuten liikennevalo. Se näyttää vihreää, keltaista ja punaista valoa sen mukaan, kuinka äänekkäitä lapset ovat. Desibelirajaa voi myös säätää.

Melun väheneminen suojaa myös päiväkodin työntekijöitä. Kouvolan kaupungin työsuojeluvaltuutettu Tarja Taavila kertoo, että äänitaso voi päiväkodeissa hetkellisesti yltää jopa 90 desibeliin.

- Nämä ovat usein sellaisia melupiikkejä kun lapset innostuvat leikkimään, Taavila kertoo.

Taavilan mukaan ratkaisevaa, piikkien lisäksi, on myös se kuinka pitkään melulle altistuu.

- Kuulosuojaimien käytön aiheuttava kuuloraja on 85 desibeliä, Taavila sanoo.

Työvuoron jälkeen ei tee mieli laittaa radiota tai televisiota päälle. Sitä haluaa olla ihan hiljaisuudessa.

Riitta Kiuru

Jatkuva melu lisää työntekijöiden stressiä.

- Työvuoron jälkeen ei tee mieli laittaa radiota tai televisiota päälle. Sitä haluaa olla ihan hiljaisuudessa, kouvolalaisen Jaakonpuiston vuoropäiväkodin lastenhoitaja Riitta Kiuru kertoo.

Työsuojeluvaltuutettu Tarja Taavilan mukaan parhaimpia konsteja vähentää meteliä on pienentää ryhmäkokoja. Päiväkodeissa voidaan myös käyttää akustiikkalevyjä ja pehmeitä materiaaleja sisustuksessa.

Lastenhoitaja Riitta Kiuru kertoo, että meluvalo on toiminut aika hyvin, mutta joskus meluvalo voi jopa innostaa lapsia kokeilemaan kuinka helposti valot menevät punaiselle.

Kiuru kertoo, että esikouluikäisiä valmistellaan jo koulumaailmaan ja heille opetetaan keskusteluetikettiä.

- Aloitetaan sen opetteleminen, että puhutaan vuorotellen, ei puhuta toisen päälle, eikä keskeytetä toista. Tärkeää on myös oppia kuuntelemaan, Kiuru kertoo.