Hyppää sisältöön

UIT etsii uusia yleisöjä ensimmäistä kertaa Helsingin ulkopuolelta

Revyistä tunnettu Uusi iloinen teatteri, UIT palaa takaisin huvipuistoteatteriksi, mutta tällä kertaa Alahärmässä. Aiemmin tiukasti Helsingissä pysynyt UIT hakee nyt uusia yleisöjä maakunnasta, sillä teatterin talous on vaikea. UIT:n tavoitteena on pysyvä yhteistyö huvipuisto Powerparkin kanssa.

Kuva: Hans-Mikael Holmgren / Yle

Konkurssin kautta uudet omistajat saanut revyyteatteri UIT tuodaan nyt ensimmäistä kertaa Helsingin ulkopuolelle. Alahärmäläisen huvipuiston suojissa kajahtaa keskiviikosta lähtien keväällä pääkaupungissa nähty revyy laajennettuna - ja tietysti pohjalaisuudella maustettuna.

UIT:n tähdet ovat saaneet lisäkipinää uudesta ympäristöstä, vakuuttaa näyttelijä ja yksi UIT:n omistajista Sari Siikander.

- Eilen, kun me saavuttiin tänne alueelle, kyllä meiltä sellaisia pieniä ilonkiljahduksia pääsi, että "tämä ei ole totta, me oikeasti asutaan huvipuistossa!". Tuli sellainen kansainvälinen olo. Se, että me ollaan täällä, on jo itsessään ihan uusi asia: me ollaan vähän niin kuin retkellä, Siikander nauraa.

Paljon perinteitä, jotain uutta

Ilon palasia -revyy on taattua UIT:tä, mutta uusien omistajien kädenjälki silti näkyy. Kuten Siikander totesi, nyt UIT näyttää omiatajiltaan, mikä näkyy mm. käsikirjoitusten ja näyttelijöiden valinnoissa.

UIT:n yksi uusi kasvo on PMMP-yhtyeestä tuttu Mira Luoti. Kesän keikkakiireistä huolimatta vastaus oli selvä kyllä, kun häntä pyydettiin mukaan. Itse asiassa yhtye ja teatteri sopivat Miran mielestä yllättävän hyvin yhteen.

- Keikkaillaan viikonloppuisin ja teatteri pyörii viikolla, niin ei ole mitään syytä, minkä takia en tätä tekisi. Päinvastoin kaikki uusi on tervetullutta, ja uhkarohkea luonne kun on, niin tarvitsee vähän kurkistaa, Mira Luoti kertoo.

Luoti ei ole teatterin lavalla suinkaan ensikertalainen, sillä muun muassa syksyllä hän oli mukana Tampereella Paluu 80-luvulle -revyyssä ja viime kesänä Turun kesäteatterin Risto Räppääjä ja villi kone -näytelmässä.

Pysyvästi Alahärmään?

Teatteriryhmän tavoitteena on pysyvä yhteistyö huvipuisto Powerparkin kanssa. Toistaiseksi sopimus on kuitenkin vasta täksi kesäkuuksi.

Syy, miksi tie vei juuri Alahärmään, oli halu palata huvipuistomiljööseen, sillä UIT joutui muutama vuosi sitten jättämään pitkäaikaisen esiintymispaikkansa Linnanmäellä. Tiukka taloustilanne tuo myös paineen löytää uusia yleisöjä, joita uskotaan löytyvän Pohjanmaalta.

- Pohjanmaa on aika lailla keskisessä Suomessa, ja täällä on toinen yleisöpohja. Näiltä lakeuksilta on aikamoinen matka tulla Helsinkiin katsomaan tätä juttua, toteaa Ilon palasia -revyyn ohjaaja, näyttelijä ja UIT:n omistaja Taneli Mäkelä.

Vaikka UIT levittäytyy nyt pääkaupungin ulkopuolelle, ei tästä ala Mäkelän mukaan koko maan valloitus.

- Kyllä tämä (UIT) niin raskas koneisto on liikuttaa, ettei tällä kiertueteatteria voi lähteä tekemään. Luulen, että yksi paikka Helsingin lisäksi on sopiva paketti meille, Taneli Mäkelä toteaa.