1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tulospalkkio

Stora Ensolaisille tulospalkkiokiistavoitto

Stora Enson tulospalkkiokiista päättyi toimihenkilöiden voittoon. Korkein oikeus tuomitsi Stora Enson korvaamaan tulospalkkiota 200:lle Oulun ja Anjalankosken tehtaiden toimihenkilöille yhteensä yli 200 000 euroa. Kiista sai alkunsa keväällä 2006 kun metsäjätti kieltäytyi maksamasta tulospalkkiota paperiteollisuuden ammattiliittojen järjestämään suurmielenosoitukseen osallistuneille toimihenkilöille.

Kuva: YLE

Stora Enson Oulun ja Anjalankosken 200 toimihenkilöä sai keskiviikkona Korkeimmalta oikeudelta merkittävän joululahjan, kun se tuomitsi paperiyhtiön korvaamaan tulospalkkiokiistassa yhteensä yli 200 000 euroa korkoineen. Korko kullekin kantajalle lähti juoksemaan 17. maaliskuuta 2007.

Työehtosopimuskauden aikana pidetyllä lakolla eli kansankielellä laittomalla lakolla työntekijät, toimihenkilöt ja ylemmät toimihenkilöt vastustivat metsäteollisuuden kaikkiaan tuhansiin ihmisiin kohdistuneita irtisanomisia.

Merkittävä ratkaisu

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne iloitsee KKO:n ratkaisusta ja pitkän oikeusprosessin päätöksestä.

- Korkein oikeus vahvisti tärkeän oikeusperiaatteen toteamalla, ettei työnantaja voi puuttua oikeuteen lakkoilla asettamalla tulospalkkioille rajoitteita, joilla se estää palkansaajia osallistumasta liittojen päättämiin lakkoihin.

- Merkittävää on myös, että KKO linjasi, että lakon seuraamukset voivat kohdistua vain järjestöön eivät sen jäseniin.

Lakiasiainpäällikkö Else-Mai Kirvesniemi Prosta puolestaan arvioi, että merkittävästä ennakkopäätöksestä huolimatta töitä on vielä tehtävänä.

- Oikeus totesi, että laiton lakko ei ollut peruste jättää maksamatta tulospalkkioita ja että tulospalkkioille ei voi asettaa syrjiviä rajoitusehtoja.

- Yhdenvertaisuuslain mukaista hyvitystä ei kuitenkaan tuomittu, koska laki ei nimenomaisesti mainitse, että syrjintä ay-toiminnan perusteella oikeuttaisi hyvitykseen. Tältä osin tarve muuttaa lainsäädäntöä on ilmeinen.

Pron edeltäjä Toimihenkilöunioni (TU) nosti kanteet lähes tuhannen jäsenensä puolesta viidellä paikkakunnalla. Kaikkiaan korvausvaatimukset nousivat yli miljoonaan euroon.

Korkein oikeus on ennakkopäätöstuomioistuin. Se tekee päätöksiä kysymyksissä, joihin laki ei anna selvää vastausta. Ennakkopäätöksillä pyritään varmistamaan, että tuomioistuimet eri puolilla maata tulkitsevat lakia samalla tavalla.