USA tappoi al-Qaidan kakkosjohtajan Pakistanissa

Lennokki-iskulla tapettu al-Libi nousi terroristiverkoston toiseksi merkittävimmäksi johtajaksi Osama bin Ladenin kuoleman jälkeen. Runsaassa vuodessa on tapettu yli kymmenen al-Qaidan johtajaa.

Ulkomaat
Still-kuva Anas al-Libin puhetta esittävästä videosta lokakuulta 2011.
Still-kuva Anas al-Libin puhetta esittävästä videosta lokakuulta 2011. IntelCenter / HANDOUt / EPA

Yhdysvallat kertoo tappaneensa al-Qaida-verkoston kakkosjohtajan miehittämättömällä lennokilla tekemässään iskussa Pakistanin heimoalueella Pohjois-Waziristanissa. Maanantaina tehdyssä iskussa tapettu Abu al-Libi korvasi terroristiverkoston kakkosjohtajana Ayman al-Zawahrin, joka nousi koko järjestön johtoon Osama bin Ladenin kuoleman jälkeen.

Yhdysvaltain sotilaat tappoivat bin Ladenin runsas vuosi sitten Pakistanissa. Sen jälkeen Yhdysvallat on onnistunut tappamaan yli kymmenen merkittävää al-Qaidan johtajaa.

Mikäli al-Libin kuolema pystytään vahvistamaan, on se merkittävä isku al-Qaidalle, sillä hän esiintyi useilla al-Qaidan propagandavideoilla.

Al-Libi oli vuosia sitten Yhdysvaltain vankina Afganistanissa, mutta onnistui pakenemaan vankilasta vuonna 2005. Yhdysvallat oli luvannut al-Libista miljoonan dollarin vinkkipalkkion.

Lähteet: AP, Reuters, AFP