1. yle.fi
  2. Uutiset

Venus bongattiin ainakin Utsjoella

Pilvinen yö vesitti tähtiharrastajien odotukset Rovaniemellä, Utsjoella sää oli selkeämpi ja Venuksen ylikulkua päästiin ihastelemaan noin tunnin verran.

Kotimaan uutiset
Suomessa Venus näkyi auringon päällä ainakin Utsjoella.
The Norwegian Centre for Science Education / Foto. Hans Bakken

Venus kulki aamukahdeksaan mennessä Auringon editse. Utsjoen yöttömässä yössä ilmiö alkoi heti kello 1.05 ja kesti noin tunnin kunnes aurinko meni pilveen.

- Alku näkyi oikein selkeästi ja havaitsimme myös niin sanotun pisarailmiön, kun Venus työntyi Auringon eteen. Aurinko meni pilveen kahden aikaan aamulla. Pimennyslaseilla Venuksen ylikulkua ei erottanut, vaan tarvittiin kaukoputki, Utsjoen Ursan puheenjohtaja Juhani Harjunharja kertoo.

Rovaniemeläisten tähtiharrastajien harmiksi sääennusteet pitivät paikkansa ja harvinainen ilmiö jäi Ounasvaaralle kerääntyneeltä porukalta kokonaan näkemättä.

Onhan se taas parinsadan vuoden päästä uudestaan.

Tähtiharrastaja Pietari Koskiniemi

- Kyllä tämä aika suuri pettymys on, koska maapallolla tätä ei tule tapahtumaan yli sataan vuoteen ja Ounasvaaralla tai Suomessa yli 200 vuoteen, rovaniemeläisen tähtitieteellisen yhdistyksen Pohjan Kruunun puheenjohtaja Partow Izadi harmitteli.

Tähtiharrastajat ovat kuitenkin tottuneet sään tuomiin yllätyksiin, kuten Ounasvaaralle saapuneen Pietari Koskiniemen kommentti todistaa.

- Mie olen niin tottunut tähän, kun monta kertaa olen lähtenyt ja monta kertaa valvonut, seurannut ja odottanut, enkä ole antanut periksi. Nytkään ei anneta, onhan se taas parinsadan vuoden päästä uudestaan, Koskiniemi nauraa.

Lue seuraavaksi