1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Kaikki lomalaiset evakuoidaan Egyptistä

Suomalaisten Egyptin-lomat on päätetty keskeyttää muuttuneiden turvallisuusolosuhteiden takia. Uusia lomalaisia ei enää lennätetä Egyptin lomakohteisiin ja niissä tällä hetkellä lomailevat suomalaiset evakuoidaan takaisin kotimaahan lähipäivinä.

kansannousut
Egyptin kartta
Suomalaiset matkanjärjestäjät ovat keskeyttäneet lomamatkat Egyptiin ja ensimmäisiä suomalaisryhmiä ollaan jo hakemassa maasta pois

Suomen ulkoministeriö tiukensi sunnuntaina matkustusohjeita Egyptiin. Ulkoministeriö suosittaa välttämään tarpeetonta matkustamista kaikkialle Egyptiin.

Ulkoministeriön mukaan levottomuudet suurimmissa kaupungeissa heijastuvat myös lomakohteisiin.

Aiemmin Punaisenmeren lomakohteet eivät olleet rajoitusten piirissä.

Egyptissä lomailevia suomalaisia on alettu lennättää takaisin Suomeen sunnuntaina. Evakuointeja jatketaan parina seuraavana päivänä. Egyptissä pysyvästi asuvia suomalaisia on pari sataa.

Ulkoministeriö pohtii evakuointikoneen lähettämistä omatoimimatkailijoita ja Egyptissä asuvia varten. Ministeriössä kokoonnutaan maanantaina pohtimaan, miten evakuointikoneen lähettäminen olisi turvallisinta järjestää.

Evakoimaan lähtevät lentokoneet lentävät Egyptiin matkustajista tyhjinä eli uusia lomamatkailijoita ei enää Egyptiin kuljeteta. Matkatoimistojen mukaan Egyptin-lomat ovat keskeytyksissä ainakin pari viikkoa, mahdollisesti koko kevään.

Ainakin Finnmatkat, Aurinkomatkat, Tjäreborg ja Detur ilmoittavat verkkosivuillaan, että talvikaudelle Egyptin-loman varanneet asiakkaat voivat vaihtaa tai perua matkansa ilman ylimääräisiä kuluja.

Lomamatkojen asiakkaat kotiutetaan jo tänään

Matkanjärjestäjä Lomamatkat lennättää matkustajansa kotiin Egyptistä jo sunnuntai-illalla. Yhtiö on lähettänyt tyhjän koneen hakemaan 190 suomalaisturistia kotiin Hurghadasta. Kotiin palaavista 150:n loma olisi päättynyt muutenkin, mutta 40:n loma keskeytyy ennenaikaisesti.

Lomamatkojen toimitusjohtajan Mikko Pietarisen mielestä Egyptin tämänhetkisessä epävakaassa tilanteessa ei kannata viedä uusia lomailijoita Egyptiin.

- Tässä vaiheessa ei kannata toimittaa sinne uusia asiakkaita, koska muutaman päivän päästä edessä olisi voinut ollut pahimmassa tapauksessa heidän evakuoimisensa, Pietarinen sanoo.

Monet suomalaiset palaavat Suomeen huomenna

Aurinkomatkat kotiuttaa maanantaina kaikki Hurghadassa ja Sharm-el Sheikhissä olevat vajaat 400 matkustajaa, kertoo tuotantojohtaja Janne Ohralahti.

Finnair lennättää kaksi tyhjää konetta hakemaan matkustajia. Lähteville asiakkaille Aurinkomatkat on kertonut muutoksista tekstiviestein.

Myös Detur-matkatoimiston suomalaiset evakuoidaan maanantaina. Markkinointipäällikkö Kaj Horsma kertoo, että Hurghadan matkustajat pääsevät Suomeen alkuperäisen aikataulunsa mukaisesti.

Lisäksi Sharm-el Sheikhin matkustajat tuodaan Suomeen ylimääräisellä Finnairin lennolla yhdessä aurinkomatkalaisten kanssa. Horsma epäilee, että lentoja Egyptiin ei saada uudelleen käyntiin enää tänä keväänä.

Myös Air Finland Holidays kotiuttaa maanantaina kaikki reilut 140 asiakastaan Hurghadasta.

Egyptin-lennot perutaan useiden viikkojen osalta

Muiden matkanjärjestäjien tavoin myös Tjäreborg keskeyttää uudet lennot Egyptiin. Lentoja ei lennetä 23. helmikuuta asti, jolloin tilannetta tarkastellaan uudelleen, toimitusjohtaja Jan Wedin kertoo.

Tjäreborgin reilut 500 Egyptin-matkalaista kotiutetaan lähipäivinä. Osa palaa takaisin normaalin lentoaikataulun mukaan, osa etuajassa ylimääräisellä lennolla.

Finnmatkatkin kertoo peruvansa toistaiseksi kaikki lähdöt Egyptin lomakohteisiin. Toimitusjohtaja Peik Martinin mukaan ainakin helmikuun lähtevät lennot peruuntuvat, mikä koskee noin 5 200:aa matkustajaa.

Egyptissä lomailevia Finnmatkojen asiakkaita aletaan evakuoida Suomeen. Alkuperäisen aikataulun mukaan viimeistenkin tällä hetkellä maassa olevien lomailijoiden oli määrä palata Suomeen torstaina, mutta nyt palaamisia aikaistetaan ylimääräisillä lennoilla.

Finnmatkoilla on nyt Egyptissä yhteensä 1 500 suomalaisturistia.

Kristina Cruises joutuu muuttamaan risteilyreittiään

Kristina Cruises -varustamon aluksen Kristina Katarinan tämän viikon Punaisenmeren risteilyn aikataulu muuttuu. Laiva lähti iltayhdeksältä Sharm-el Sheikistä kohti Jordanian Akabaa etuajassa, eikä enää palaa Egyptiin.

Laivalla on reilut 280 risteilyvierasta sekä sata henkilökunnan edustajaa, jotka ovat kaikki suomalaisia.

Kristina Katarinan myöhemmät risteilyt helmi- ja maaliskuussa toteutetaan muuttuneella risteilyaikataululla, josta kerrotaan tarkemmin maanantaina.

Luxorin turistit siirrettiin turvallisempaan kohteeseen

Egyptissä Luxorin alueella lomailevat suomalaisturistit siirrettiin sunnuntain aikana Hurghadaan, Punaisenmeren rannalle. Matkatoimisto Alma Tourilla oli Luxorissa 46 suomalaisturistia ja 2 suomalaista matkaopasta.

Toimitusjohtaja Dmitry Mazanikovin mukaan Luxorissa oli lauantaina mielenosoitus, mutta ei mitään Kairoon verrattavaa. Matkailijat päätettiin kuitenkin varotoimenpiteenä siirtää Punaisenmeren lomakohteeseen.

Ulkoministeriön kiristyneiden matkustussuositusten myötä myös Alma Tour on tehnyt päätöksen kotiuttaa kaikki Egyptissä olevat asiakkaansa. Lomamatkalaiset tuotaneen Suomeen maanantain ja tiistain aikana.

Finnair tuo suomalaisia ylimääräisellä lennolla

Finnairin viestintäpäällikkö Maria Mroue kertoo, että yhtiö varautuu kotiuttamaan lisää suomalaisturisteja. Finnair lähettää maanantaina Egyptiin kaksi konetta. Koneet lentävät tyhjänä ja tuovat paluulennolla suomalaisturisteja takaisin kotimaahan.

Hurghadan-lento on alkuperäisen aikataulun mukainen ja se tuo palatessaan Deturin asiakkaita. Lisäksi Finnair järjestää ylimääräisen lennon Sharm-el Sheikhiin, joka tuo Suomeen Aurinkomatkojen asiakkaita.

Lauantai-illan kaksi paluulentoa Sharm-el Sheikhistä myöhästyi yli 10 tuntia. Koneiden piti aikataulun mukaan saapua lauantaina illalla kello 21.15 ja 23.05, mutta ne pääsivät palamaan Helsinki-Vantaalle puoli kymmenen jälkeen sunnuntaina aamupäivällä.

- Myöhästyminen johtui siitä, että palaavien lentojen matkustajat eivät päässeet suunnitelmien mukaan siirtymään lentokentälle, viestintäpäällikkö Maria Mroue kertoi.

Ulkoministeriö avasi päivystysnumeron

Ulkoministeriö on avannut päivystysnumeron tiedusteluja varten Helsingissä sen jälkeen kun suomalaisia kehotettiin välttämään matkustamista Egyptiin. Numero on 0800 0444.

Ulkoministeriö kehottaa kaikkia Egyptissä olevia suomalaisia välttämään suuria väkijoukkoja ja alueita, joissa on mielenosoituksia. Valppauteen ja varovaisuuteen kehotetaan koko maassa, mutta erityisesti suurissa kaupungeissa. Myös tiedotusvälineitä on syytä seurata.

Ministeriö on ollut yhteydessä matkanjärjestäjiä matkustussuositusten muutoksesta.

Egyptissä asuu noin 200 suomalaista ja alueella on lomamatkoilla noin 3 500 suomalaista. Suurlähetystö on pyytänyt maassa asuvia suomalaisia päivittämään yhteystietonsa suurlähetystölle. Myös omatoimimatkaajia kehotetaan rekisteröitymään Suomen Kairon suurlähetystöön.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi