1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Tähtiharrastaja Kari Tuomi näki Venuksen minuutin ajan

Pohjois-Kymenlaaksolaisen Konut tählet -yhdistyksen puheenjohtaja seurasi tapahtumaa Jaalan Hartolan kylän tähtitornista. Taivas oli täynnä pilviä, kunnes kello 4.25 odottelu palkittiin.

Edellinen ylikulku kuvattuna auringonlaskun aikaan Singaporessa 8. kesäkuuta 2004. Kuva: Jonathan Drake / EPA

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä on taivaalla nähty harvinainen ilmi, kun Venus kulkee auringon editse. Pohjois-Kymenlaaksolaisen tähtiharrastusseuran, Konut tählet ry:n puheenjohtaja Kari Tuomi oli yksi monista, joka nousi aamuyöllä seuraamaan tapahtumaa. Hän tiiraili taivaallle Hartolan kylän tähtitornista.

- Taivas oli täynnä pilviä eikä auringosta ollut tietoakaan. Mutta kello 4.25 pilvet väistyivät noin minuutiksi ja näin Venuksen ylikulun, kertoi Kari Tuomi tyytyväisenä.

- Tuolloin Venus oli matkalla auringon editse noin puolessa välissä. Se näytti pieneltä pisteeltä.

Kari Tuomi seurasi Venuksen kulkua kiikariilla, jossa on erityiset suodattimet. Hän oli varannut mukaansa myös hitsauskypärän, jonka lasin läpi aurinkoa pystyy seuraamaan turvallisesti. Paljaalla silmällä tai normaalilla kiikarilla aurinkoon katsominen on vaarallista.

Tähtiharrastaja Kari Tuomi on tutkinut aurinkoa jo 60-luvulta lähtien.

- Aurinko on mielenkiintoinen seurattava. Erikoiskiikarilla näkee hyvin auringonpilkut, joista tosin yksikään ei ole ollut niin iso, kuin mitä Venus tänään oli.

Kari Tuomi kertoo, että tähtiä voi seurata kesälläkin.  Tarpeeksi hyvällä kaukoputkella voi nähdä esimerkiksi Venuksen vaikka keskellä päivää.

- Tähtiä ei tosin itse löydä taivaalta, mutta monella tähtiharrastajalla on tietokoneella varustettu kaukoputki. Tietokone löytää nämä kohteet.

Harvinaista Venuksen ylikulkua voi seuraavan kerran seurata 105 vuoden kuluttua. Edellinen Venuksen ylikulku tapahtui vuonna 2004.