1. yle.fi
  2. Uutiset

Venuksen ja auringon kohtaaminen piti tähtiharrastajat hereillä

Pilvipeite haittasi monin paikoin harvinaisen ilmiön seuraamista.

tiede
Venus näkyy mustana pisteenä auringon oikeassa yläreunassa. Planeetan ohikulku on kuvattu 6. kesäkuuta 2012 Ecuadorissa, Etelä-Amerikassa.
Venus näkyy mustana pisteenä auringon oikeassa yläreunassa. Planeetan ohikulku on kuvattu 6. kesäkuuta 2012 Ecuadorissa, Etelä-Amerikassa.Lehtikuva / Pablo Cozzaglio / AFP Photo

Suomessa ja maailmalla päästiin yöllä ihailemaan Venuksen kulkua auringon kehän poikki. Suomessa tosin yötaivaan pilvisyys esti monin paikoin harvinaisen ilmiön näkymisen.

Ylikulku alkoi Suomen aikaa yhdeltä yöllä ja se oli ohitse aamukahdeksalta.

Pilvisyyden takia ilmiö näkyi Suomessa hyvin lähinnä Pohjois-Karjalassa itärajan tuntumassa, Keski-Suomessa ja paikoin Pohjanmaan rannikolla.

Mikkelin Ursan puheenjohtaja Aki Taavitsainen ihaili Venuksen ylikulkua Ursan tähtitornilla Mikkelissä. Paikalle oli kertynyt puolisenkymmentä tähtiharrastajaa.

Taavitsaisen mukaan pilvilautat hiukan kiusasivat, kun aurinko nousi puoli neljän aikoihin.

- Pian aurinko pääsi kunnolla paistamaan, ja Venus näkyi hienosti auringon pinnalla. Puolitoista tuntia saimme sitä ihailla, kertoo Taavitsainen.

Pilvilautat nousivat taivaalle taas aamuviiden jälkeen, joten ilmön loppuvaihe jäi Taavitsaiselta näkemättä.

- Tosi mahtava kokemus, tätä ei enää toista kertaa tule näkemään, sanoo Taavitsainen.

Suomessa ilmiön alkuvaiheen ns. pisarailmiö näkyi vain Pohjois-Suomessa, sielläkin huonosti.

Taavitsainen kertoo harrastaneensa tähtitaivasta pienestä pojasta lähtien, mutta aktiivisesti kymmenisen vuotta. Tähtitavas on aina ollut sydämessä, hän sanoo.

Seuraavaksi Taavitsainen odottaa näkevänsä Merkuriuksen ylikulun, joka tapahtuu vuonna 2016. Merkurius on pienempi planeetta ja meitä kauempana, mutta näky on varmasti lähes yhtä vaikuttava, uskoo Taavitsainen

Seuraava Venuksen ylikulku tapahtuu vuonna 2117.

Lue seuraavaksi