1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Koululaisten uimataito junnaa entisellään

Kesälomakausi on alkanut ja uimakeli paranee, mutta samaa ei voi sanoa uimataidosta. Ylen aamu-tv:ssä vieraillut asiantuntija epäilee, että selitys voi löytyä koulujen määrärahojen vähenemisestä.

Koulutussuunnittelija Anne Hiltunen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta.
Koulutussuunnittelija Anne Hiltunen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta

Viimeisin tutkimus suomalaisten uimataidosta  on tehty viime vuonna, ja sen perusteella uinti sujuu jopa huonommin kuin viisi vuotta aiemmin.

- Periaatteessa uimataito on huonontunut, mutta tutkimustapa on ollut vähän erilainen, sanoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut koulutussuunnittelija Anne Hiltunen Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitosta.

Selitys on se, että uimataitoa kysyttiin vuonna 2006 koululuokissa. Nyt tutkimus on tehty kyselyllä, johon jokainen saa vastata henkilökohtaisesti.

- Silloin koulussa on kysytty viittaustyylillä kuka osaa uida. Siinä voi olla sosiaalinen paine, että kaveri tuossa viittaa niin minäkin viitaan, Hiltunen sanoo.

Viimeisen tutkimuksen mukaan runsaat 70 prosenttia kuudesluokkalaisista osaa uida.

- Ehkä uimahalli ei vedä tänä päivänä lapsia kuten 1980-90-luvuilla. Myös koulujen määrärahat ovat ehkä pienentyneet, ja uinti on jäänyt koulussa vähemmälle.

Hiltunen sanoo, että lapset pitäisi panna uimakouluun 5-6-vuotiaana.

- Silloin motoriset taidot ovat parhaimmat ja lapsi oppii uusia juttuja, hän jatkaa.