1. yle.fi
  2. Uutiset

Savonlinnan oopperajuhlien harjoitukset ovat jo käynnissä

100-vuotisjuhliaan tänä vuonna viettävä oopperajuhla pyrkii monipuolisuuteen. Klassikkojen rinnalla nähdään kokeellisempaa tuotantoa. Yleisöä houkutellaan myös runsaalla oheisohjelmalla.

kulttuuri
YLE / Paavo Koponen

Vaikka oopperajuhlien alkuun on vielä liki kuukausi, harjoitukset ovat Savonlinnassa jo täydessä vauhdissa. Paraikaa Olavinlinnassa harjoitellaan kantaesityksensä festivaaleilla saavaa, Kimmo Hakolan säveltämää La Feniceä. Muiden esitysten harjoitukset aloitetaan muutaman viikon sisällä.

Oopperanjohtaja Jan Hultin kertoo, että myynti on ollut vilkasta. Jo nyt ollaan myynnissä 8000 lippua viime vuotta edellä.

Oopperajuhlien tavoitteet ovat korkealla. Kävijämääräksi tavoitellaan 70 000, mikä on melkein 10 000 kävijää enemmän kuin viime vuonna. Kun lasketaan oopperajuhlien ohella järjestettävä fringe-festivaali mukaan, kokonaiskävijämäärä kasvanee Hultinin mukaan jopa 80 000 vieraaseen.

Klassikot ovat myös tänä vuonna takuuvarmoja yleisömagneetteja.

- Kansan suosikit, kuten Taikahuilu ja Lentävä hollantilainen myyvät todennäköisesti viimeistä penkkiä myöten loppuun. Sanaa olisi saatava vielä levitettyä niistä esityksistä, jotka eivät ole oopperaharrastajien piirissä niin kutsutusti populaarimusiikkia.

Oopperaa internet-yhteisön voimin

Oopperajuhlien erikoisinta antia on tänä vuonna Opera by You -internetyhteisön tuottama ooppera Free Will. Se on ideoitu ja toteutettu yhdessä satojen asiasta kiinnostuneiden vapaaehtoisten kanssa.

Free Willin harjoitukset eivät etene myöskään aivan tavanomaisesti. Ohjaajan assistentti välittää harjoituksista nettiyhteisölle tilanneraporttia, jonka pohjalta jäsenet kommentoivat näytöksen kehitystä. Ohjaaja vie harjoituksia eteenpäin saamansa palautteen pohjalta.

- Tilanne on meille uusi ja tutkimme mielenkiinnolla, kuinka joukkoistamista on mahdollista hyödyntää oopperanluonnissa ja sen tuotantovaiheessa, Hultin kuvailee.

Oopperajuhlien aikaan pidetään myös seminaari, jossa Free Willistä saatuja kokemuksia puntaroidaan.

Lue seuraavaksi