Sopimusohjaus ei toimi Rovaniemellä

Lapin yliopiston tekemän arvion mukaan Rovaniemellä on vaikeuksia toteuttaa sopimusohjausta, joka otettiin käyttöön kuntaliitoksen yhteydessä. Rovaniemi ei ole ainut kaupunki, jolla on järjestelmän kanssa vaikeuksia.

Kotimaa
Rovaniemen kaupungintalo ja edessä betoniporot
Rovaniemen kaupungintalo ja edessä betoniporotYLE Marjukka Talvitie

Lapin yliopiston professorin Jari Stenvallin mukaan sopimusohjausjärjestelmä ei ole vielä löytänyt selkeää toimintamuotoa.

Lapin yliopiston Rovaniemen kuntaliitoksesta tekemän keskipitkän aikavälin arvion mukaan sopimusohjausjärjestelmän ongelma on henkilösuhteissa.

Henkilöristiriidat vaikeuttavat järjestelmän toimivuutta. Rooleja täytyy selkeyttää tulevaisuudessa.

- Sopimusohjausjärjestelmää täytyy kehittää siihen suuntaan, että sekä henkilöstöpuolella ja luottamushenkilöiden puolella roolit ovat selkeät, apulaiskaupunginjohtaja Matti Ansala.

Rovaniemi ei paini yksin sekavan sopimusohjausjärjestelmän kanssa. Jari Stenvalin mukaan ongelma on monessa muussakin Suomen kaupungissa, joissa sopimusohjausjärjestelmää toteutetaan.

- Vie varmasti aikaa, ennen kuin se saadaan toimimaan kunnolla, sanoo professori Stenvall.

Sopimusohjausjärjestelmä on eräänlainen tilaaja-tuottaja-mallin laajennettu versio. Sopimusohjauksessa palvelujen tuottaja ja tilaaja erotetaan toisistaan.

Esimerkiksi luottamushenkilöt edustavat tilaajia ja palvelupuoli tuottaa palvelun. Tilaaja määrittelee palvelujen sisällön, laajuuden, laadun ja kustannukset. Tuottaja keskittyy tuotantoprosessin hallintaan. Lähtökohtana on kuntalaisten palvelujen tarve.

Lapin yliopiston tutkijaryhmä julkaisi keskiviikkona Rovaniemen ja Rovaniemen maalaiskunnan yhditymisen keskipitkän aikavälin arvioinnin kuntaliitoksen toteutumisesta ja sen vaikutuksista.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus