1. yle.fi
  2. Uutiset

Tippurin hoitokeinot loppumassa, bakteeri yhä ärhäkämpi

Lääkkeille vastustuskykyisten tippuritartuntojen määrä on 17-kertaistunut Yhdysvalloissa muutamassa vuodessa.

terveys

Tippuria aiheuttavalle bakteerille ei pian ole lainkaan hoitokeinoa, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO. Viime vuosina on löydetty yhä enemmän tippuritartuntoja, joiden aiheuttajaan eivät tepsi edes kaikkein tehokkaimmat antibiootit.

WHO arvioi, että tippurin saa maailmassa noin 106 miljoonaa ihmistä vuodessa. Ellei muu tepsi, bakteeri on ollut viime kädessä nujerrettavissa keftriaksonilla. Viime aikoina yhä useammasta paikasta on kuitenkin löydetty bakteereja, joihin nämäkään antibiootit eivät pure. Uusimmat löydöt ovat muun muassa Britanniasta ja Norjasta.

Yhdysvaltain tartuntatautivirasto CDC kertoi aiemmin tänä vuonna, että noin 1,7 prosenttia Yhdysvaltain tippuritartunnoista ei piittaa edes keftriaksonista. Vaikka luku vielä ehkä vaikuttaa pieneltä, se on 17-kertainen vuoteen 2006 verrattuna, CDC korostaa.

Syynä bakteerien ärhäköitymiseen on antibioottien liikakäyttö. WHO pyytääkin, että maat tiukentaisivat ohjeistustaan antibioottien käytössä, kunnes uusi hoitokeino on löydetty. Lääketutkijat yrittävät kehittää tippuriin myös rokotetta.

WHO kehottaa hallituksia ja lääkäreitä myös lisäämään tippurin tarkkailua, koska tauti voi aiheuttaa paljon pahaa. Hoitamattomana siitä koituu muun muassa virtsatie- ja silmätulehduksia, hedelmättömyyttä niin naisille kuin miehille ja jopa synnytyskuolemia. Samalla se altistaa HI-viruksen tarttumiselle.

Lähteet: AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi