Lukkoon lyöty rakkaus

Haluatko ikuistaa rakkautesi pysyvästi? Siltaan kiinnitetty lemmenlukko on osoitus rakkauden kestävyydestä. Lahjatavaraliikkeistä ja suutareilta voi ostaa lemmenlukoiksi tarkoitettuja lukkoja.

Lemmenlukko
Lukko kiinnitettynä vaijeriin.
Yle / Paula Pihlava

Turussa ikuisen rakkauden osoittaminen lemmenlukolla on vielä melko harvinaista. Teatterisillalla on useita lukkoja. Myös uusi Myllysilta sai ensimmäiset lukkonsa heti valmistumisensa jälkeen.

Lemmenlukoille valikoituu yleensä yksi silta, johon pariskunnat käyvät kiinnittämässä niitä. Turussa näin ei ole käynyt, sillä tarkasti etsimällä myös Aurasillalta löytää lukkoja.

Lemmenlukko on pariskunnan osoitus ikuisesti kestävästä rakkaudesta. Lukkoon kaiverretaan nimet ja halutessaan jokin tärkeä päivämäärä. Kun lukko on kiinnitetty sillan kaiteeseen, pariskunta heittää avaimen jokeen.

Lukkokauppa käy erityisesti keväällä

Monia Teatterisillan lukkoja on maalattu ja koristeltu eri värein. Kirkkaan keltaiset ja massiivisen kokoiset lukot erottuvat muista perinteisemmistä.

Lukko voi olla esimerkiksi tavallinen munalukko, mutta jotkut suutarit ja koruliikkeet myyvät erityisesti lemmenlukoiksi tarkoitettuja lukkoja. Kupittaan Citymarketin suutarilta on voinut vuoden ajan ostaa lemmenlukkoja.

- Niitä menee viikoittain ja erityisesti nyt keväällä. Suurin osa ostajista on nuoria pariskuntia, kertoo suutari Marko Laine.

Pariskunnat kertovat harvoin suutarille, miksi haluavat lukita rakkautensa siltaan.

- Välillä olemme kysyneet asiakkailta heidän tarinaansa. Harvalla on kuitenkaan mitään erityistä kerrottavaa, Laine sanoo.

Turussa ei vielä varsinaista rakkauden siltaa

Suomessa lemmenlukot ovat yleistyneet 2000-luvulta lähtien. Vaikka Turussa lemmenlukkoja näkee vähän, esimerkiksi Tampereella on oma rakkauden silta lemmenlukkojen takia. Kaupunki on markkinoinut jopa omaa lemmenlukkoaan helmikuusta lähtien. Myös Helsingissä Katajanokan silta on nimetty rakkauden sillaksi, koska sen kaiteita koristavat sadat lukot.

Lemmenlukkojen uskotaan olevan peräisin Unkarista, jossa pariskunnat ripustivat lukkoja Pecsin kaupungin porttiin 80-luvulla. Lukkojen kiinnittäminen siltoihin on erityisen suosittua Keski-Euroopassa, josta tapa on levinnyt myös Suomeen.

Latvian Riiassa lemmenlukot ovat tärkeä osa hääperinnettä. Tuore vaimo käy heti vihkimisen jälkeen kiinnittämässä lukon sillan kaiteeseen. Firenzessä lemmenlukoista on aiheutunut myös ongelmaa. Ponte Vecchion silta muuttui ulkonäöltään niin paljon, että kaupunki joutui kieltämään lukot sakon uhalla.