1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuoreksen identiteetti rakentuu valokuvista

Valokuvaaja Juha Suonpää on kuvannut Vuoreksen aluetta jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. Hän uskoo, että parhaillaan valmistuvan asuinalueen identiteetti voisi rakentua vanhojen valokuvien varaan.

Asuntomessut 2012
Valokuvaaja Juha Suonpää Vuoreksen keskeneräisissä maisemissa
Yle / Mauri Tikkamäki

Vuoreksen kupeessa vanhassa Anniston talossa asuva valokuvaaja Juha Suonpää samoili Vuoreksen metsissä kamera kaulassaan jo 1980-luvun alussa. Parikymmentä vuotta myöhemmin hän aloitti selkeäsuuntaisen dokumentoinnin.

- Aloin kuvata Vuoresta aktiivisesti lokakuussa 2006. Täällä näytti hyvin erilaiselta silloin, ja pääosin kuviin tallentui luontoa.

Paikallistuntemus avaa metsäisiin kuviin uusia näkökulmia, Suonpää sanoo.

- Äkkiseltään luulisi, että kuvassa on vain puuta ja metsää, mutta tarkemmin katsoen kuvat kertovat muutakin. Monessa kohdassa näkyy merkkejä hevoskauden maatalousajasta ja karjalaisten sodanjälkeisestä uudisasutuksesta. Harvempi puusto saattaa esimerkiksi kertoa hakamaasta, ja välillä vastaan tulee piikkilankaa tai lahonneita aidanseipäitä.

Koodien avulla samoille sijoille

Suonpää on merkinnyt kaikkiin kuviin tarkat tiedot kuvanottopaikasta ja -hetkestä. Muistissa ovat lisäksi tarkat paikkakoordinaatit.

- Nyt pääsen halutessani 10 sentin tarkkuudella samaan paikkaan ottamaan uuden kuvan. Projekti on parhaillaan käynnissä. Mittamies tulee ja merkitsee paikat, joita ei kyllä enää kuvien perusteella edes löytäisi. Pisteitä on paljon, sillä vuosien varrella on kertynyt satoja kuvia.

Vuoreksen maisemat on tallennettu eksoottisen näköisellä panoraamakameralla. Yhteen rullaan mahtuu kuusi ruutua, ja yhteen kuvaan saadaan tallennettua maisemaa 150 asteen leveydeltä, Suonpää esittelee.

- Olen ottanut kaikki kuvat filmikameralla, mutta uusimmat kuvat siirretään suoraan skanneriin ja käsitellään loppuun digitaalisesti. Liikaa niitä ei käsitellä. Diakaudella kuvat olivat sitä mitä sattui tulemaan, ja siihen pyrin nytkin.

Tarinat tekevät alueen

Vuoreksessa on ollut harvaa asutusta sotien jälkeen, mutta enimmäkseen alue on pysynyt metsänä. Mistä uuden asuinalueen identiteetti sitten muodostuu?

- Uskon sitoutumisen ja paikkaidentiteetin syntyvän siitä, että paikalla on tarina. Valokuvakirja antaa tälle paikalle tarinan, jota sillä ei vielä ole. Visuaalisen tarinallistamisen avulla alueelle voidaan rakentaa identiteetti ja auttaa siten saattamaan uudet asukkaat taloineen osaksi tarinaa, Juha Suonpää sanoo.

Uusien asukkaiden myötä alueen vanha väkikin saattaa joutua uuden kodin rakennuspuuhiin. Vuoreslainen korppi lentelee puolivalmiiden ihmisasumusten yllä ihmeissään.

- Se etsii vanhoja pesäpaikkojaan. Entisen Pirttisuon talon takana kasvanut aarnipetäjä on ollut korpin pesäpuuna kymmeniä vuosina, Juha Suonpää tietää.

Lue seuraavaksi