1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ystävyyskaupungit ovat aikansa ilmiöitä

Suomalaisilla kaupungeilla on edelleen lukuisia ystävyyskaupunkeja eri puolella maailmaa. Globalisaation myötä ystävyyskaupunkien rooli on mukautunut entistä enemmän elinkeinoelämän tarpeisiin.

Kotimaan uutiset
Ystävyyskaupunkikylttejä
Yle

Ystävyyskaupunkeja on alunperin hankittu vaalimaan kulttuuriyhteistyötä sekä helpottamaan esimerkiksi opiskelijavaihtoa. Nykyisin yhteydenpidon sävy on muuttunut.

- Enää ei ole aikaa perinteisiin virallisten valtuuskuntien tapaamisiin ja seurusteluun. Kaikilla on kiire, ja yhteistyössä pitää olla elinkeinopoliittiset päämäärät, kertoo Oulun kaupungin suhdetoimintapäällikkö Anneli Korhonen.

Ystävyyskaupunkien merkitys on vähentynyt maailmankyläkehityksen myötä. Verkostot ovat kuitenkin edelleen olemassa, ja yhteyttä ystävyyskaupunkeihin pidetään säännöllisen epäsäännöllisesti.

- Yhteistyötä tai tapaamisia ei ole edes joka vuosi, mutta tarpeen vaatiessa voimme tavata jopa kaksi kertaa vuodessa, Korhonen sanoo.

Näyteikkuna poliittiseen historiaan

Kun YYA-sopimus solmittiin, ystävyyskaupunkeja hankittiin Neuvostoliitosta.

Anneli Korhonen

Ystävyyskaupunkitoiminta on Pohjoismaissa ja Suomessa vanhinta kansainvälistä toimintaa yritysten kansainvälisen toiminnan ohella. Esimerkiksi Oulun kaupungin vanhimmat ystävyyskaupunkisopimukset on perustettu jo vuonna 1948 Ruotsin Bodenin ja Norjan Altan kanssa. Taustalla oli sota-ajan yhteistyö siviiliväestön auttamisessa.

Ystävyyskaupunkivalinnat ovatkin historian saatossa seuranneet tiiviisti maailmanpolitiikan suhdanteita.

- Esimerkiksi kun YYA-sopimus solmittiin, ystävyyskaupunkeja hankittiin Neuvostoliitosta. 1960-luvulla ystävyyskaupunkeja hankittiin sekä Itä- että Länsi-Saksasta, Korhonen kertoo.

Ystävyyskaupunkitoiminta edelleen voimissaan

Vaikka ystävyyskaupunkitoiminta ja sen tavoitteet ovat muuttuneet aikojen kuluessa, luodaan kaupunkien välisiä sopimuksia edelleen. Suomalaisissa kaupungeissa pidetään tärkeänä, että kumppaneita on eri puolilta maailmaa. Esimerkiksi Oulu solmi viimeisimmän ystävyyskaupunkisopimuksensa kiinalaisen Hangzhoun kanssa vuonna 2011.

- On edelleen hyvä, että kaupunkien välillä on sopimuksia. Se voi auttaa yrittäjiä kansainvälistymisessä. Esimerkiksi Jäämeren rannikolla sijaitseva Norjan Alta on juuri nyt tärkeä kumppani pohjoisen ulottuvuuden kannalta. Suhdanteet kuitenkin vaihtelevat, ja ensi vuonna joku muu ilmansuunta voi olla ajankohtainen, Anneli Korhonen huomauttaa.

Lue seuraavaksi