Liikenneraittiuspäivä alkoi törkeällä rattijuopumuksella

Samaan aikaan tilastot kertovat rattijuopumustapausten vähentyneen Lapissa tämän vuosituhannen aikana.

liikennejuopumus
Poliisin puhallusratsiassa pysäytettynä moottoripyörä ja rekka
Yle / Kati Siponmaa

Ruotsissa aloitettu liikenneraittiuspäivä on tarkoitus vakiinnuttaa Suomeenkin. Kesäkuun kuudentena eri puolilla Lappiakin liikkuva poliisi partioi ratsaten kuskien joukosta vaarallisimmat pois.

Heti puhallusratsian ensimmäisen puolen tunnin aikana ylikonstaapeli Jorma Lanton partion haaviin jäi törkeä rattijuopumustapaus.

- Eihän tämä oikein lupaavalta näytä... huokaa Jorma Lantto.

Eri puolilla Lappia toteutetut puhallusratsiat alkoivat tuottaa tulosta heti, kun puhalluttajat ryhtyivät töihin.

- Paikallispoliisi otti äskettäin yhden ja radioliikennettä kun on seurannut, niin Rovaniemeltäkin oli jo yksi rattijuoppo saatu kiinni, Lantto kertoo.

Vale, emävale, tilasto...

Hanna Metsävainio puhaltaa poliisin alkometriin
Ylitorniolainen Hanna Metsävainio ei muista, milloin olisi viimeksi joutunut puhallutusratsiaan. Naisen matka jatkui puhaltamisen jälkeen puhtain paperein.Yle / Kati Siponmaa

Samaan aikaa tilastot kertovat rattijuopumustapausten vähentyneen Lapissa tämän vuosituhannen aikana. Viime ja toissa vuonna poliisin tietoon tuli ensimmäistä kertaa 2000-luvulla alle tuhat tapausta.

- Aina on hyvä, kun tilastot paranevat, mutta kertooko se totuutta, kysyy Petri Niska Liikenneturvasta.

- Mitä enemmän puhallutetaan, sitä enemmän jää kiinni. Rattijuopumuksen ehkäisyssä tärkeintä on se, että täällä on virkavalta paikalla tekemässä tätä työtä, mitä nytkin tehdään, toteaa poliisin mukana partioinut Niska.

Rajalla huomioitava Ruotsin nollatoleranssi

Päivän edetessä puhallusratsia vaihtaa hieman paikkaa. Torpin rinnakkaistieltä alkanut puhallutus jatkuu keskiviikkoiltaan asti ja muutaman tunnin päivystyksen jälkeen ylikonstaapeli Jorma Lanton mukaan viisari on värähtänyt useita kertoja.

- Puolenkymmentä värähdystä tässä on tullut. He ovat voineet jatkaa matkaansa varoituksella, mutta olemme myös muistutelleet, että Ruotsin puolelle ei niillä lukemilla ole asiaa.

Rattijuopumuksen raja on Ruotsissa alhaisempi kuin Suomessa. Ruotsissa raja on vain 0,2 promillea.

Suomessa rattijuopumuksen promilleraja on 0,5 promillea alkoholia veressä tai uloshengitysilmassa 0,22 milligrammaa alkoholia litrassa. Törkeän rattijuopumuksen raja on joko 1,2 promillea alkoholia veressä tai 0,53 milligrammaa alkoholia litrassa hengitysilmaa.

Koko maassa vietettävä liikenneraittiuspäivä on tarkoitus vakiinnuttaa kesäkuun kuudenteen. Järjestelyissä mukana ovat poliisi, Liikennevakuutuskeskus ja vapaaehtoisen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö Liikenneturva.