1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkija: Makarovin puheet heijastelevat Venäjän ja USA:n kiristyneitä suhteita

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen ihmettelee vain Makarovin syytteitä siitä, että Suomi tukisi Georgian revansistisia pyrkimyksiä.

Kotimaan uutiset
Markku Kivinen
Markku Kivinen.Yle

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen pitää venäläiskenraali Nikolai Makarovin eilisiä puheita Suomen Nato-jäsenyyden uhkasta heijasteluna Venäjän ja Yhdysvaltojen kiristyneistä suhteista.

Syynä suhteiden kiristymiselle Kivinen pitää Venäjän ja lännen välisen puolustusyhteistyön puuttumista ja erityisesti Yhdysvaltojen ja Venäjän ohjuspuolustusyhteistyön kariutumista.

Kivinen ei pidä Makarovin puheita kuitenkaan kovin yllättävinä. Kivinen sanoo, että puheessa korostui voimakkaasti Baltian maiden ja Georgian asema.

- Ne ovat Suomen liittoutumispolitiikan ydinkysymyksiä - missä määrin Suomi haluaa olla vastuullisena näiden maiden mahdollisista kriiseistä. Se on Suomen turvallisuuspolitiikan ydinkysymys, joten siinä mielessä Makarov liikkui ikään kuin ydinalueilla.

Makarovin eilinen puhe Suomen maanpuolustusväelle toi kaikuja kylmän sodan ajalta. Makarov sanoi, että Suomen ja Naton välinen yhteistyö uhkaa Venäjän turvallisuutta ja Suomen pitäisi mieluummin tiivistää sotilaallista yhteistyötä Venäjän kanssa.

Meneillään kireä vaihe

Kivisen mukaan Venäjän ja Naton suhteissa on meneillään kireä vaihe, joka johtuu Venäjän ja lännen puolustusyhteistyön kariutumisesta. Euroopan ohjuspuolustusjärjestelmän rakentaminen Yhdysvaltojen ja Venäjän yhteistyönä on epäonnistunut. Myös Ukrainan ja Georgian Nato-jäsenyyspyrkimykset ovat kivi Venäjän kengässä.

- Ohjuspuolustusyhteistyöstä, jonka piti olla keskeinen elementti siinä, että Venäjä saadaan mukaan yhteisiin hankkeisiin, ei ole tullut mitään. Yhdysvallat rakentaa sitä Venäjästä piittaamatta. Tämä on suurvaltapolitiikan suuri kuvio.

Kivinen ihmettelee vain Makarovin syytteitä siitä, että Suomi tukisi Georgian revansistisia pyrkimyksiä. Makarov esitteli tilaisuudessa karttaa, johon oli piirrettynä vain Suomi, Georgia ja Venäjä. Kivisen mukaan kartan merkitys jäi epäselväksi.

- Se saattaa liittyä Suomen ja Viron yhteistyöhön, mutta tämä on arvailua.

Tutkija tyrmää Zyskowiczin näkemyksen

Kivinen tyrmää eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenen Ben Zyskowiczin näkemyksen, jonka mukaan Venäjän puheet Suomen Nato-jäsenyyden uhkasta ovat hölynpölyä.

- Makarov edustaa Venäjän puolustusvoimien virallista kantaa. Silloin kun puhutaan Suomen Nato-jäsenyydestä ja Suomen suhteista Natoon, niin totta kai kaikki argumentaatio jollakin tasolla otetaan huomioon. Tähän Venäjä-kysymykseen kietoutuu Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan hankalimmat kysymykset.

Kivinen sanoo kaikkien tietävän, että Suomen turvallisuuspolitiikka liittyy Venäjä-kysymykseen.

- Totta kai Venäjä on siinä tekijä, ja se on potentiaalinen vastustaja, vaikka sitä ei sanotakaan avoimesti.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi