Peppulämpö ei ole paras lämpö

Lämmön mittaaminen takapuolesta kahdelta Porin Prikaatin varusmieheltä on herättänyt kohua. Mikä on oikea tapa mitata aikuiselta kuumetta? Pitkän linjan yleislääkärin Ylermi Luttisen mukaan normaali kuumeenmittauspaikka on edelleen kainalo.

terveys
kuumemittari kuume
Yle

Porin Prikaatissa selvitetään varusmiesten väitteitä epäasiallisesta lääkintätoimesta. Kahdelta viestikomppanian varusmieheltä oli mitattu ruumiinlämpö takapuolesta sen jälkeen, kun he olivat valittaneet kipeää nilkkaa ja selkää maastomarssille lähdön yhteydessä. Toimenpiteen oli suorittanut puolustusvoimien kantahenkilökuntaan kuuluva lääkinnän ammattilainen.

Mistä aikuisen ihmisen ruumiinlämpö yleensä mitataan, yleislääkäri Ylermi Luttinen Medipori Oy:sta?

- Kyllä normaali kuumeenmittauspaikka on edelleen kainalo.

Ei rutiinia aikuispotilailla

Kuinka yleistä on mitata kuumetta peräaukosta, kuten puolustusvoimissa välillä tehdään?

- Luulisin, että puolustusvoimissakin kuumetta mitataan peräaukosta lähinnä, jos epäillään suolistotulehdusta, esimerkiksi umpilisäkkeen tulehdusta. Silloin lämpöä mitataan sekä kainalosta että peräaukosta ja vertaillaan, onko lämpöjen välillä merkittävää eroa. Jos peräsuolesta mitattu lämpö on korkeampi, epäily umpilisäkkeen tulehduksesta vahvistuu.

Kuinka paljon eroa kainalosta, suusta, peräsuolesta tai korvasta mitatulla lämmöllä voi olla?

- Erot ovat varmaan asteen osia eli kymmenyksiä Jos kainalon ja peräsuolen lämmön ero on yli puoli astetta, sillä katsotaan olevan pientä merkitystä umpilisäke-epäilyssä, mutta nykyään on tietenkin muitakin tapoja olemassa.

Kainalo on tarkin

Jos haluaa mitata ruumiinlämpönsä kaikkein tarkimmin, mikä se oikea paikka on?

- Kyllä minä olen edelleen kainalon kannalla.