1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puutarhapalsta

Kesä toi multasormet kaupunkiviljelmille

Lähes kaikki Lappeenrannan kaupungin 200 puutarhapalstaa ovat vuokrattuina. Vain huonokuntoisimmat ovat tyhjillään. Kaupungin tarjoama palvelu on mielekäs harrastus monelle, mutta tappiollinen kaupungille.

Kitkemistä siirtolapuutarhassa
Lähes kaikki Lappeenrannan kaupungin 200 puutarhapalstaa ovat vuokrattuina. Vain huonokuntoisimmat ovat tyhjillään. Kaupungin tarjoama palvelu on mielekäs harrastus monelle, mutta tappiollinen kaupungille.

Itse kasvatettu raparperi maistuu Lappeenrantalaiselle Taisto Tikkaselle.

- Hiukan happamalta maistuu, naurahtaa Tikkanen.

Lappeenrannan Skinnarilan puutarhapalstoilla on alkanut kuhina kesän tultua. Palstoilla kasvaa mm. sipulia, mansikkaa ja yrttejä. Palstaviljelmät ovat monelle kaupunkilaiselle pakopaikka.

Ei tuolla kivierämaassa jaksa olla. Vihreätä pitää saada ympärille

Sirkka Pääkkönen

- Saa viljellä ja laittaa vaikka mitä kasvia auringonpaisteessa. Ei ole kesässä yhtäkään päivää jolloin en olisi täällä, Tikkanen toteaa.

Monella multasormella on ollut oma pieni palsta jo vuosikymmeniä. Lappeenrantalaisen Sirkka Pääkkösen palsta on tuottanut eväitä kahdenkymmenen vuoden ajan.

- Kyllä nämä ankeat kaupunkiolot saavat minut tänne. Ei tuolla kivierämaassa jaksa olla. Vihreätä pitää saada ympärille,  Pääkkönen sanoo hymyillen ja jatkaa rikkaruohojen kitkemistä.

Maapalstalta saadut syötävät menevät omaan suuhun, mutta niitä myös annetaan pois.

- Ehdottomasti täytyy jakaa myös muille, Pääkkönen toteaa iloisesti.

Tappiollista kaupungille

Palstan vuokra on reilu 14 euroa kesältä, millä katetaan esimerkiksi puutarhan vedet. Puutarhapalstat ovat kaupungin tarjoama palvelu. Vuokratuotot eivät riitä kattamaan kuluja, vaikka lähes kaikki palstat ovat vuokralla.

- Viheliäinen menoerä tulee roskien keräämisestä alueilta. Ihmiset kyllä jaksavat kantaa täyden multapussin palstalleen, mutta tyhjää ei jakseta viedä roskiin. Silloin ne jäävät peltoalueille makaamaan, kertoo Lappeenrannan kaupungin tontti-insinööri Esko Kivistö.

Ongelmana on myös vuokralaisten palstoille rakentamat sääntöjen vastaiset katokset ja majat.

- Niitä rakennetaan työkalujen säilyttämistä varten. Niistä tulee sitten valituksia alueen asukkailta, jotka pitävät rakennelmia rumina, Kivistö kertoo.

Sääntörikkomuksista aiotaan laittaa kirjelmä vuokralaisille.

- Jos huomautuksien jälkeen asiat eivät parane, niin ensi vuokrasopimusta ei ensi kesäksi enää uusita, Kivistö toteaa.

Vuokrapalstoja on Lappeenrannassa Skinnarilan lisäksi Lavolassa, Mustolassa ja Tapavainolassa.