1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. raitioliikenne

Uudet raitiovaunut voi koeistua etukäteen

Helsinki hankkii laajentuvan raitioliikenteen tarpeisiin 40 uutta raitiovaunua. Uuden vaunun lähes luonnollisessa koossa olevaan mallikappaleeseen pääsee tutustumaan Kaapelitehtaan HI Design -näyttelyssä.

Kuva: Harri Oksanen / Yle

Uudet raitiovaunut on räätälöity nimenomaan Helsingin rataverkkoa silmällä pitäen. Matalalattiaiset ja kääntyväteliset vaunut soveltuvat kaupungin kaarteisiin ja korkeuseroihin muita markkinoilla olevia vaunuja paremmin.

- Näiden ratkaisujen uskotaan ja tiedetään pärjäävän. Meidän vanhat 70-80 -luvun nivelraitiovaunut, joissa on periaatteessa samantapaiset kulkuominaisuudet, pärjäävät, niin pitäisi näidenkin pärjätä, sanoo HKL:n raitioliikenteen johtaja Pekka Sirviö.

Suunnittelussa on ollut mukana myös HKL:n kuljettajia ja huoltohenkilökuntaa. Tavoitteena on ollut rakentaa eri käyttäjäryhmille mahdollisimman hyvin soveltuva raitiovaunu. Vaunussa on esimerkiksi opaskoiran kanssa liikkuville henkilöille suunnitellut omat paikat.

Ensimmäinen uusi raitiovaunu kiertelee Helsingin katuja ensi vuonna. Varsinaiseen matkustajakäyttöön vaunut otetaan 2014.

Vaunun näköiskappale jo esillä

HKL:n tilaamat uudet raitiovaunut valmistaa suomalainen kiskokalustovalmistaja Transtech. Muotoilutyö on edennyt siihen pisteeseen, että yleisölle voidaan esitellä lähes oikeaa kokoa oleva näköismalli. Vaunuun voi tutustua Kaapelitehtaan HI Design -näyttelyssä.

Liikenteeseen aikanaan tulevat vaunut ovat ainoastaan hieman mallikappaletta pidempiä. Materiaalit ja värit ovat näyttely-yksilössä pääosin samoja, joita valmiissakin vaunuissa käytetään.

Vaunuun voi astua sisään ja penkit voi koeistua etukäteen.