Nato toivoisi tulevaisuudessa Suomelta upseereita ja rahoitusta

Eurooppa nojaa liiaksi Yhdysvaltain sotilaalliseen voimaan, kuten Libyan-operaatio osoittaa, suomii Naton esikunnan korkea-arvoinen virkamies Frank Boland.

politiikka

Boland toivoisi Suomenkin osallistuvan Saksaan kaavaillun EU- ja Nato-johtoisten operaatioiden yhteisen päämajan toimintaan, mikäli hanke toteutuu.

Suomi voisi aluksi lähettää esikuntaupseereita EU- ja Nato-johtoisten operaatioiden yhteiseen päämajaan sekä osallistua rahoitukseen, visioi Radio Suomen Ajantasan haastattelema Frank Boland, joka johtaa Naton esikunnassa voimavarojen käytön suunnittelua.

Myöhemmin Suomi voisi tiivistää yhteistyötä osallistumalla logistiikkaan ja tarvikehankintoihin.

Kääriäinen ei pidä osallistumista realistisena

Eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja ja entinen puolustusministeri Seppo Kääriäinen pitää Bolandin ajatuksia suurellisina. Hän toteaa, että yhteisen esikunnan perustaminen vaatisi suurta läpimurtoa EU:n ja Naton välisissä suhteissa, eikä sellaista ole näköpiirissä.

Kääriäisen mukaan suomalaiset upseerit eivät myöskään voisi nykyisellään osallistua EU:n ja Naton yhteisjohtoisen päämajan toimintaan.

”EU kaipaa myös keskinäistä yhteistyötä”

EU-maat käyttävät vuosittain noin 200 miljardia euroa sotilasmenoihin, mutta silti unioni tarvitsee Yhdysvaltain apua suuremmissa sotilasoperaatioissa, kuten Libya osoittaa, kritisoi Frank Boland. Hänen mukaansa Euroopassa on tuhlattu valtaisia summia melko tehottomiin sotatarviketehtaisiin ja syrjäisiin varuskuntiin.

Hän katsoo, että talouskriisin kurittaman Euroopan kannattaisi siirtyä entistä enemmän sotilaallisten voimavarojen yhteiskäyttöön ja jakamiseen. Boland kehuu muun muassa Pohjoismaista yhteistyötä, joka tuo säästöjä kaikille osapuolille.

Hänen mielestään eurooppalainen ajattelu kaipaa kuitenkin muutosta – oman puolustuksen lisäksi pitäisi olla valmiutta yhteistyöhön silloinkin, kun kustannuksia ei pystytä jakamaan tasan kaikkien kanssa.