1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Rakennustyöt paljastivat Shakespearen teatterin rauniot

Romeo ja Julia sai ensi-iltansa Curtain-teatterin "puisessa O:ssa" 1500-luvulla.

Brittiarkeologit ovat löytäneet Thamesjoen pohjoisrannalta varhaisen teatterin rauniot. Teatterissa sai 1500-luvulla ensi-iltansa muun muassa William Shakespearen näytelmä _Romeo ja Julia. _

Lontoon museon tutkijat ovat kaivaneet esiin jäännöksiä seinästä ja pihasta, jotka aikoinaan kuuluivat "puiseen O:hon", kuten Shakespeare kuvailee pyöreää teatteria Henrik V:stä kertovassa näytelmässään.

Näytelmäseurue Lord Chamberlain's Men esitti Curtain-teatterissa Shakespearen ja hänen aikalaistensa näytelmiä vuodesta 1577 alkaen. Esirippu suljettiin viimeisen kerran vuonna 1597. 1620-luvulla rakennus katosi aikakirjoista, joten sen kohtalo on ollut epäselvä. Paikkakin tiedettiin vain suurin piirtein ja löytyi vasta nyt rakennustöissä.

Kaivauksia on määrä jatkaa. Tontin omistava rakennusyhtiö on luvannut, että jäännökset suojellaan. Yhtiön edustaja kaavailee niistä uuden asuin- ja ostosalueen komistusta.

Neljä vuotta sitten lähistöltä löytyi vieläkin vanhempi Shakespearen aikainen teatteri, The Theatre. Koska viranomaiset ja papit eivät katsoneet hyvällä teattereita, ne rakennettiin kaupunkien ulkopuolelle. Nykyisin Shoreditchin alue on hyvinkin ydin-Lontoota.