Kamera nappaa äänivuodon

Tämän päivän sisustus suosii kovia pintoja ja vähäisiä tekstiilejä. Huoneen akustiikan kannalta kannattaa kuitenkin suosia paksuja mattoja ja raskaita verhoja. Sekaisesta kirjahyllystäkään ei ole haittaa. Akustiikkakameralla napataan helposti kuva siitä, missä ääni vuotaa.

ääni (ihmisääni)
Akustiikka kamera Akustiikkakamera rakennusinsinööri

Akustiikkakamera on tämän päivän teknologiaa huipussaan. Suomen ensimmäinen akustiikkaa mittaava kamera on ollut vuoden Oulun ammattikorkeakoulun tekniikan yksikön hallussa.

Kameran toimintaperiaate on samankaltainen kuin lämpökameralla: se osoittaa äänivuodon paikan väreillä. Mitä punaisempi kohta, sitä kovempi ääni siinä kuuluu.

Isolta lautaselta näyttävä laite sisältää 225 mikrofonia, jotka mittaavat ja paikallistavat tuloksen. Sitten laite osoittaa tietokoneohjelman avulla suurimman äänivuodon paikan.

Uusissa omakotitaloissa kaikuu

Rakennusinsinööriopiskelija Antti Heikkinen on käynyt useissa paikoissa kokeilemassa akustiikkakameraa.

- Nykypäivänä suurin ongelma on uusissa omakotitaloissa, siellä kaikuu paljon.

Yleisimmät virheet ovat sisustuksessa nyt muotia olevat kovat pinnat, jotka heijastavat ääniaaltoja. Akustiikka on tärkeää huomioida jo rakennusvaiheessa. Naapurista kuuluvat äänet vuotavat yleensä lattiasta, seinän ja katon liittymäkohdista sekä ovien ja ikkunoiden kohdalta.

Yleensä suosittelen pitämään mahdollsimman sekaista ja isoa kirjahyllyä.

Paavo Orlandini

Akustiikkakamera nappaa äänivuodon, mutta se on kuitenkin vain suuntaa antava tulos. Vuoto pitää todeta tarkemmilla äänimittauksilla ja sen jälkeen tulee kokeilla käytännössä miten akustiikkaa voitaisiin parantaa.

- Esimerkiksi pehmeistä matoista tai raskaista verhoista on apua.

Kotiteatteri pehmeään huoneeseen

Akustisen kotiteatterinkin rakentamisessa voi tehdä virheitä. Akustiikkasuunnittelija Paavo Orlandinin mukaan olemassa olevaa olohuonetta voi parantaa pehmeillä pinnoilla.

- Helpoin tapa on laittaa erilaisia akustoivia elementtejä pitkin seiniä, ihan tavallisista kankaista tehtyjä. Yleensä suosittelen pitämään mahdollisimman sekaista ja isoa kirjahyllyä.

Laitesuunnittelullakin on väliä. Ei ole täysin yhden tekevää kuinka laitteet asettelee huoneessa.

- Erilliset, hyvät kaiuttimet kannattaa sijoittaa näytön molemmin puolin. Se parantaa huomattavasti esimerkiksi uutisten kuuntelua.