Toukat ja kuoriaiset viihtyvät vierasilla

Lähes jokainen on törmännyt liikehdintään jauhopussissa tai pyykkikorin alle häviävään vilahdukseen. Erilaiset mönkijät ja madot eivät yleensä kuulu kutsuttujen vieraiden listalle. Tuholaishyönteiset inhottavat, ällöttävät tai nolottavat, mutta niiden kanssa oppii myös elämään. Hätistelyssä rätti ja imuri ovat tärkeimmät kotiavut.

hyönteiset
Jauhopukkeja lattialla.
YLE / Tapio Rissanen

Nykytalot pitävät lämmön sisällä ja viiman ulkona, mutta moderneinkaan rakennustekniikka ei pysty estämään kutsumattomien vieraiden vipellystä. Tuholaishyönteisiä, kuten sokeritoukkia, turkiskuoriaisia tai elintarviketuholaisia esiintyy toisinaan lähes jokaisessa kodissa. Yleisistä ötökäistä ei ole ihmiselle vaaraa, mutta harva niistä ilahtuu.

- Toukat ja muut hyönteiset eivät nykypäivänä ole suuri ongelma, mutta toki jos omassa kodissa alkaa tuntemattomia otuksia esiintyä, saattaa se aiheuttaa monenlaisia tunteita, kuvailee terveystarkastaja Ari Laitinen.

Keittiön kaapeissa yleisimpiä ovat elintarvikkeiden mukana tulevat tuholaiset, kun taas kylpyhuoneen viemäristä vilahtaa sukkulamainen sokeritoukka. Ei-toivotut vieraat eivät kerro asukkaan huonosta hygieniasta, mutta ongelma ratkeaa yleensä tehokkaalla täsmäsiivouksella.

- Nämä ovat ihan tavallisia, eikä niitä tarvitse hävetä. Jos jauhopussin takana vilahtaa jotain, kannattaa kaappi tyhjentää, hävittää pilaantuneet elintarvikkeet ja siivota kaappi, Laitinen neuvoo.

Kertasiivous ei välttämättä vielä poista ongelmaa.

- Nämä hyönteisethän kehittyvät muodonvaihdoksen, eli munan, toukan ja kotelon kautta aikuisiksi, joten niitä saattaa aina jäädä kehittymään siivouksesta huolimatta. Erityisesti hankalat paikat, kuten lieden taustat ja listojen aluset ovat populaatiolle otollisia kasvupaikkoja.

Jos edes muutaman kerran toistettu tehosiivous ei auta, voi kokeilla järeämpiä konsteja.

- Erilaisia kuluttajille tarkoitettuja kemikaaleja voi kokeilla käyttöohjeen mukaan. Jos tämäkään ei vielä auta, voi kääntyä ammattilaisten tuholaistorjujien puoleen, Laitinen sanoo.

Terveystarkastajan työpäivään hyönteiset ja toukat eivät kovin usein vaikuta. Yhteydenottoja tulee vain muutamia parin kuukauden aikana.

- Tästä voi päätellä, että ihmiset suhtautuvat kohtuullisen terveesti kaikenlaiseen elämään, eikä ainakaan näiden yhteydenottojen perusteella nykyään kärsitä mistään ötökkähysteriasta.