Perhe epäilee kiinalaistoisinajattelijan itsemurhaa lavastetuksi

Perhe löysi kiinalaisen toisinajattelijan kuolleena. Viranomaiset sanovat tämän tehneen itsemurhan. Omaiset ja ihmisoikeusaktivistit eivät selitystä usko.

Ulkomaat

Kiinassa Taivaallisen rauhan aukion vuoden 1989 tapahtumien jälkeen vangittu toisinajattelija Li Wangyang on löydetty kuolleena sairaalahuoneestaan Shaoyangin kaupungissa Hunanin maakunnassa. Sukulaiset ja ihmisoikeusaktivistit epäilevät viranomaisten valehtelevan. Nämä kertovat Lin tehneen itsemurhan.

Lin löysivät hänen sisarensa ja tämän puoliso.

- Hän oli hyvin voimakastahtoinen ihminen. Hän ei koskaan vaikuttanut itsetuhoiselta, kuvaili Lin ystävä Yin Zhengan hongkongilaiselle tv-kanavalle.

Useat ihmisoikeusryhmät kuten hongkongilainen Information Centre for Human Rights ovat kuvailleet, että turvallisuusviranomaiset ovat kenties lavastaneet Lin itsemurhan tämän pahoinpitelyn jälkeen.

Li vaati oikeutta väkivaltaisuuksissa kuolleille

Viime viikolla Li kertoi televisiohaastattelussa, ettei hän kadu taisteluaan oikeuden puolesta.

- Kesäkuun neljännen tapahtumia on puolustettava julkisesti, Li painotti haastattelussa, kun Tiananmenin eli Taivaallisen rauhan aukion mielenosoitusten väkivaltaisesta tukahduttamisesta tuli kuluneeksi 23 vuotta.

Toisinajattelijan perheen mukaan tätä valvottiin tiukasti ja viranomaiset olisivat voineet estää mahdollisen itsemurhayrityksen.

Li oli ammattiyhdistysaktiivi. Hän oli vankilassa 22 vuotta Taivaallisen rauhan aukion demokratiamielenosoitusten jälkeen. Häntä syytettiin vastavallankumouksellisuudesta. Hänet vapautettiin viime vuonna. Sairaalahoitoon hän joutui muun muassa näkö- ja kuulo-ongelmien vuoksi. Ihmisoikeusjärjestölähteiden mukaan vammat syntyivät vankilassa, jossa Litä kerrotaan kidutetun. Hän oli 62-vuotias.

Joukko hongkongilaisia aktivisteja vaati Pekingissä keskiviikkoiltana tutkimusta Lin kuolemasta. Lin perheen ei ole sallittu tutkia ruumista.

Liki 3 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan tapahtuneen perusteellista tutkimista. Allekirjoittajien joukossa on muun muassa taiteilija ja toisinajattelija Ai Weiwei.

Kiinan kehno ihmisoikeustilanne nousi viimeksi esille keväällä sokean toisinajattelijan Chen Guangchengin paettua kotiarestistaan Yhdysvaltain lähetystöön. Sittemmin hän päätyi New Yorkiin opiskelemaan lakia.

Lähteet: Reuters, AFP