1. yle.fi
  2. Uutiset

Viestikyyhkyn kompassi lennättää kotiin

Linnuntiellä edetään huimaa vauhtia, kun viestikyyhkyt kilpailevat. SM-kausi alkoi Lahdesta.

Kotimaan uutiset
Mies pitelee viestikyyhkyä käsissään.

Viestikyyhkyjen SM-kisakauden avaukseen osallistuivat Lahdessa kolmen kyyhkyslakan linnut. Kirkkonummelaisen Juha Ruutsalon lintujen suunta oli vapautuspaikalta Lahden Jokimaan raviradalta lounaaseen, Kaya Sevimlin ja Janne Kuosmasen pohjoiseen.

Laukaalainen viestikyyhkyharrastaja Janne Kuosmanen tietää, että linnut palaavat synnyinpaikkaansa.

- Viestikyyhkyllä on ainutlaatuinen kotiinpalaamisvietti. Se haluaa kotiin. Siellä sillä on puoliso ja kaverit. Niiden vuoksi se päättää aina lennellä kotiin, hän sanoo.

Pisin kotimatka SM-kauden avauskipailussa oli haukiputaalaisen Kaya Sevimlin kyyhkysillä, linnuntietä 470 kilometriä.

Kyyhkyille asetetaan ennen lähtöä tunnisterengas tai mikrosiru. Kun lintu palaa kotiinsa, se on maalissa. Keskinopeus ratkaisee, koska kilpailijoilla on eri pituiset matkat.

Liitoa ilmojen teillä

Parhaat viestikyyhkyt lentävät kotilakkaan sellaista vauhtia, etteivät omistajat ehdi autoilla niitä vastaan. Siksi kilpailulinnut viedään yleensä lähtöpaikalle edellisiltana ja omistajat menevät koteihinsa odottamaan. Vauhtia pidetään myös ilmassa.

- Tavoitteena on ainakin tuhat metriä minuutissa, se on hyvän linnun raja. Keskinopeudeksi se on hyvä, kovempaakin saa mennä, Kuosmanen sanoo.

Kilpailuja pidetään eri puolilla Suomea, näin kotiinpaluumatkat vaihtelevat. Vanhat ja nuoret linnut kilpailevat eri sarjoissa. Sanonnan mukaan nuoren linnun vie kotiin nälkä, mutta vanhan puoliso.

- Nuori lintu vielä opettelee, se ei ole täysin kehittynyt. Se harjoittelee suunnistamista. Lähdössä nuori kiertelee ja kaartelee se vähän matkallakin, vanha lintu osaa jo kokemuksen perusteella suunnistaa suoraan. Siinä se suurin ero on, Kuosmanen kertoo.

Se haluaa kotiin. Siellä sillä on puoliso ja kaverit. Niiden vuoksi se päättää aina lennellä kotiin.

Viestikyyhkyharrastaja Janne Kuosmanen

Raamatussakin viestinviejä

Viesti- eli kirjekyyhkyjen historia ulottuu tuhansien vuosien taakse ja niitä on käytetty niin rauhassa kuin sodassakin. Nykyään pääpaino on harrastustoiminnassa.

- Nykyään tämä on enimmäkseen harrastus. Sähköiset viestintävälineet ovat korvanneet kirjekyyhkyjen kuljettamat viestit, Kuosmanen sanoo.

Hyötykäyttöäkin on vielä. Vuoristoissa kyyhkyjen mukana voidaan viedä filmirulla tai verinäyte sairaalaan onnettomuuspaikalta.

Viestikyyhkyjen kilpailut

Lahden kilpailu alkoi aamulla kello seitsemän. Janne Kuosmasen lintujen kotimatka oli 175 kilometriä.

- Toivottavasti sellaiset kaksi ja puoli tai kolme tuntia, niin ne olisivat kotona, hän hymyilee luottavaisena.

Ja vapautuksen jälkeen lintujen omistajat hurauttivat itsekin matkaan, "kyyhkyrallia" kotiin. Lajin kohokohta on tietysti silloin, kun kilpailija, viestikyyhky, tulee takaisin kotiin.

Lue seuraavaksi