Hääkirjan tekijät: Puhu paljon ennen häitä

Kesä on häiden aikaa, ja monet valmistelevat niitä juuri nyt. Ylen aamu-tv:ssä vierailleet tuoreen hääkirjan tekijät neuvovat, että häästressin voi yrittää välttää kunnon lomalla ja puhumalla myös muille kuin omalle puolisolle.

Kotimaa
Hääkirjan kirjoittaneet Tiina-Emilia Kaunisto ja Erika Voutilainen.
Tiina-Emilia Kaunisto ja Erika Voutilainen kirjoittivat hääkirjan.

Äkkiseltään luulisi, että häistä on kirjoitettu hyllykilometreittäin, mutta Siksi tahdot -nimisen hääkirjan kirjoittajat ovat eri mieltä.

- Aloin pohtia, millaisia hääperinteitä haluan, ja mikä perinteiden merkitys ja historiallinen tausta on. Lähdin etsimään kirjaa, joista nämä asiat olisi helposti löytynyt, mutta sellaista ei ollut, perusteli toimittaja Tiina-Emilia Kaunisto kirjan tarvetta Ylen aamu-tv:n keskustelussa.

Häät olivat muutama vuosikymmen sitten pois muodista, mutta 1980-luvulla Suomeen rantautuivat prinsessa Dianan häiden jälkeen muhkeat kermakakkuhääpuvut ja 1990-luvulla varsinainen hääbuumi ja hääteollisuus. Viime ajat hääpukujen tyylinä on ollut yksinkertaisuus, mutta hääkirjan tekijöiden mukaan pitsiröyhelöt tekevät taas tuloaan.

Suomessa vellova hääbuumi on tarkoittanut, että häihin on kuulunut myös valtava stressi. Sitä voi kuitenkin yrittää välttää.

- Kannattaa varata häitä edeltävään aikaan tyhjää ja vaikka viikko lomaa. Häiden lähestyminen saattaa tuoda mieleen aika monenlaisia tunteita, ja niitä kannattaa käsitellä, sanoo Tiina-Emilia Kaunisto.

- Jo se, että on sitoutumassa toiseen vielä syvemmin saattaa aiheuttaa mietteitä, että onko hän se oikea, vaikka hän saattaakin olla.

- Kannattaa puhua paljon ja keskustella asioista. Ja jutella vähän muidenkin kanssa, jos keskenään tuntuu tulevan umpikuja, jatkaa kirjan toinen kirjoittaja Erika Voutilainen.