1. yle.fi
  2. Uutiset

Mäkiauto rullaa ilman moottoria

Menneiden aikojen suursuosikki mäkiautoilu elää uutta tulemistaan. Menopelien ympärille viritellään harrastustoimintaa ja jopa kilpailuja.

ilmiöt
Puusta ja lastenvaunujen pyöristä rakennettu mäkiauto.

Mäkiauto on autourheilun ekologisin muoto, sillä moottorittomien kilpa-autojen voimanlähde on painovoima. Näitä ympäristöystävällisiä menopelejä näkee kuitenkin harvoin, sillä harrastustoiminta on hiipunut.

Mäkiautoilu voi kuitenkin nousta uudelleen suosikkilajiksi. Ainakin, jos heinolalainen Veikko Lindberg voi asiaan vaikuttaa.

Hän herättelee harrastustoimintaa käyntiin Heinolassa. Ja onpa mies rakentanut oman mäkiautonkin.

- Jarrut siitä vielä puuttuvat, sillä ne vaativat suunnittelua. Turvallisuus on tärkeä asia. Auton pitää kestää käyttöä, Lindberg sanoo.

Hänen mäkiautonsa on tehty puusta. Pyörät ovat lastenvaunuista. Auton kyytiin voi hypätä jopa aikuinen ihminen, sillä se kestää 85 kilon painon.

Mallia menneisyydestä

Lindberg haki mäkiautoonsa mallia historiasta. Vuosikymmeniä sitten Helsingin Kalliossa pojat laittoivat puulaatikkoon pyörät alle ja lähtivät menopelillään mäenlaskuun.

Jarrut siitä vielä puuttuvat, sillä ne vaativat suunnittelua.

Veikko Lindberg

- Se oli uskaliasta hommaa. Joku seurakunnan henkilö huomasi harrastuksen, teki autopiirustukset ja ne julkaistiin Jokapoika-lehdessä 1950-luvulla. Näin mäkiautoilu levisi koko Suomeen.

Sittemmin lasten ja nuorten ajasta alkoivat kilpailla modernit leikkivälineet ja uudet harrastukset. Mäkiautot unohtuivat, kunnes nyt ne ovat jälleen ponnahtamassa esiin.

Kilpailu testaa autot

Mäkiautoilua herätellään henkiin näyttävästi. Heinolassa aiotaan järjestää loppukesästä kilpailut, joissa moottorittomat autot ottavat mittaa toisistaan.

Veikko Lindbergin mukaan kilpailuun ovat tervetulleita kaikki mäkiautoilusta innostuneet.

- Esimerkiksi kerhot, joissa puutyöt kiinnostavat, nyt vain mäkiautoja kehittelemään!

Lindbergillä riittää uskoa mäkiautoilun uuteen tulemiseen. Hänestä mäkiautoilu voi hyvin olla vielä nykyäänkin perheiden yhteinen harrastus.

- Siinä äidit ja isät näyttävät taitonsa puusta rakentamisessa. Lapset oppivat puutöitä ja tekniikkaa. Nykyään kyllä löytyy pulttia, ruuvia ja tarviketta, mistä auto syntyy.

Lue seuraavaksi