Hautala puolustaa Vehviläis-kantaansa

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) vaatii edelleen Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen eroa, jos valtakunnansyyttäjä nostaa asuntokaupoista syytteen. Hän perustelee kantaansa yhtiön toimintaedellytysten turvaamisella.

politiikka
Heidi Hautala speaking on Yle television.
Heidi Hautala A-studiossa 15.3.2011Yle

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) haluaa edelleen Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen eroa, jos apulaisvaltakunnansyyttäjä nostaa syytteen Vehviläisen ja Ilmarisen asuntokaupoista. Hän perustelee vaatimustaan Finnairin toimintaedellytyksillä.

- Käsillä on hyvin poikkeuksellinen yhteiskunnallinen kysymys ja on tärkeää, että valtio-omistaja ilmoittaa kantansa etukäteen. En ole miettinyt tätä rikosoikeudelliselta kannalta vaan miltä tämä näyttää, jos toimitusjohtaja on mahdollisesti pitkään syytteessä, Hautala toteaa Yle Uutisille.

Hänen mukaansa apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on todennut asuntokaupat ennakkotapaukseksi. Hautala ei halua kuitenkaan astua Finnairin hallituksen tontille.

- Tietysti hallitus tekee osakeyhtiö- ja pörssilain pohjalta omat ratkaisunsa ja minulla on hyvä keskusteluyhteys Finnairin hallitukseen.

Hautala ei myöskään tiedä, onko hallitus jo käynnistänyt uuden toimitusjohtajan hakuprosessin. Hän on vaatinut myös hallituksen puheenjohtajan Harri Sailaksen eroa, jos syyte nousee.

Professori: Ministeri vaikeuttanut Finnairin toimintaa

Asiaa tarkoin seurannut laskentatoimen professori Seppo Ikäheimo Aalto-yliopistosta toteaa, että ministeri on vaikeuttanut Finnairin toimintaa tuomalla kantansa esille liian aikaisin. Ikäheimo arvioi, että Finnairin hallitus on jo joutunut aloittamaan uuden toimitusjohtajan etsinnän.

- Mikäli hallitus toimii niinkuin liiketoiminnan kannalta fiksusti, niin hallitus valmistelee varmasti uuden toimitusjohtajan rekrytointia.

Finnairin hallitus ei kommentoi asiaa.