1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilusukellus

Järvissäkin riittää sukeltajalle nähtävää

Suomalaisissa järvissä ei ole koralliriuttojen väriloistoa, mutta sukeltajalle riittää silti ihmeteltävää. Kirkasvetisiäkin järviä löytyy ja pinnan alta paljon nähtävää.

urheilusukellus
Syksyinen Näsijärvi
Antti Eintola / Yle

- Niissä on oma mielenkiintoinen luontonsa. Se on karua mutta hienoa. Siellä on kiviä, puunrunkoja ja kaloja, sanoo Tampereen urheilusukeltajien puheenjohtaja Harri Nieminen.

Nieminen vakuuttaa, että näkyvyyttä on riittävästi sukellusta varten. Suomeen tullaan varta vasten muualtakin maailmasta, sillä Suomi on kuuluisa hylyistään. Suomenlahdella ja Saaristomerellä on paljon mielenkiintoisia ja vanhoja hylkyjä.

Monissa järvissä vesi on niin sameaa, ettei sukeltamisessa ole meiltä. Kuitenkin sisävesiltä löytyy Tampereenkin seudulta kirkasvetisiä järviä. Esimerkiksi Kaukajärvi ja Näsijärvi ovat oikein hyviä sukelluskohteita, Nieminen sanoo.

Vähäiselläkin varustemäärällä pääsee alkuun

Snorklaamalla voi totutella hyvin sukeltamiseen ja veteen elementtinä. Välineiksi riittävät räpylät, snorkkeli ja uimalasit. Tärkeintä on, että varusteet istuvat hyvin, sanoo Nieminen. Jos taas laitesukellus kiinnostaa, on käytävä ensin koulutus.

Vedenalaisessa maailmassa Niemistä houkuttelevat hylyt, mutta muutkin maisemat. Nieminen harrastaa nimittäin valokuvaamista.

- Se hiljaisuus ja rauha veden alla houkuttelee.

Lähteet: YLE Tampere

Lue seuraavaksi