1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Keihäänheittäjä saa liikaa lokaa niskaansa lajin konkareilta

Keihäsvalmentaja Leo Pusa kehottaa vanhoja mestareita tukemaan nuoria keihäänheittäjiä maan tavaksi tuleen lyttäämisen sijaan. Keihäänheitto on suomalaiselle sydämen asia. Olemme tottuneet menestykseen lajissa, joten epäonnistumisten kasaantuessa vanhat mestarit mollaavat oman lajinsa urheilijoita surutta. Myös suomalainen yleisö on armoton ja herkkä sättimään.

urheilu

Suomalainen keihäänheitto on vaipunut jonkinlaiseen alavireeseen. Tero Pitkämäen kunto ei ole ollut kohdallaan ja hän jättäytyi kilpailutauolle. Ari Mannio tuotti pettymyksen Timanttiliigassa, koska häneltä odotettiin yli 80 metrin suoritusta.

- Aina kun suomalainen huipputason keihäänheittäjä heittää alle 80 metriä, pidetään tulosta huonona vaikka se olisi ihan kohtuullinen tulos, toteaa keihäsvalmentaja Leo Pusa, joka työskentelee Pajulahdessa keihäsolympiadin rehtorina

- Meillä on niin valtavan hyvä historia keihäänheitossa, että saavutuksia verrataan liikaa menneisiin huipputuloksiin. Pitäisi ottaa huomioon, että kisoja on paljon ja paineet ovat kovat nuorille urheilijoille.

Keihäänheitossa vanhat mestaritkin roimivat kovalla kädellä oman lajin urheilijoita.

- Konkareiden pitäisi jakaa kokemuksiaan ja tietoaan nykyisille heittäjille. Vanhojen mestareiden arvostus ei yhtään kärsisi, vaikka he tukisivatkin nuoria heittäjiä sen sijaan, että kritisoivat niin voimakkaasti.

Millaisena kajastaa Suomen keihästulevaisuus?

Nuorten urheilijoiden valmentaminen on kokonaisvaltaista. Fyysisen puolen lisäksi siihen kuuluu henkinen valmennus ja elämänhallinta.

Lahjakkaan nuoren valmennuksessa kartoitetaan ensin kaikki muutkin elämänpiiriin kuuluvat asiat. Jos taustalla on jokin vinossa, on se laitettava kuntoon ja rakennettava vahva tukiverkko nuorelle urheilijalle. Tärkeää on myös lahjakkuutta tukeva oikeanlainen fyysinen harjoittelu.

Pajulahden keihäsolympiadissa on mukana 33 nuorta tyttöä ja poikaa. Kokoajan on tehty yhteistyötä vanhempien kanssa ja kasvamassa on vahva sukupolvia vastuuntuntoisia keihäänheittäjiä, joilla on kaikki elämän osa-alueet hyvin hallinnassa. Henkinen valmennus on tehty paljon perusteellisemmin kuin suomalaisessa urheilussa yleensä.

- Ryhmän nuoret keihäänheittäjät ovat myös kouluttautuneet hyvin. Joka vuosi useita kirjoittaa ylioppilaaksi ja toisilla jatko-opinnot ovat hyvin hallinnassa. Tasapaino urheilun ja muun elämän välillä on pysynyt todella hyvänä, kertoo Pusa.

Kultainen historia Lontoosta

Tapio Rautavaara voitti keihäskultaa ja Kaisa Parviainen hopeaa Lontoon olympialaisissa vuonna 1948. Kahdeksan vuotta sitten Pajulahdessa alkanut keihäsolympiadi tähtää siihen, että joku tulevaisuuden lupauksista edustaa Suomea vuonna 2012 Lontoon olympialaisissa.

- On kerrassaan hieno huipennus näille vuosille, jos yksikin urheilija tästä ryhmästä nousee Lontoon koneeseen, unelmoi Leo Pusa.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi