Ihmisen silmien väri voi muuttua

Ihmisen silmien väri ei välttämättä pysy samana hänen elämänsä aikana. Vaalean sinisilmäisenä syntyneen vauvan silmien väri voi iän myötä muuttua tummaksi.

Kuva: Seppo Lemberg / Yle

Satakunnan keskussairaalan silmätautien ylilääkäri Jari Rantasen mukaan ihmisen silmien väri voi pidemmän ajan kuluessa vaihdella.

- Silmän väri tulee iiriksestä eli värikalvosta, jonka keskellä on mustuaisaukko. Värikalvo muodostuu kahdesta kerroksesta. Päällimmäisessä tukikerroksessa on melanosyyteiksi kutsuttuja soluja, jotka sisältävät melaniini -väriainetta. Suomessa ihmiset ovat usein syntyessään vaaleasilmäisiä, mutta vanhetessa melaniinin määrä lisääntyy ja silmien väri tummenee.

Vaatetus heijastuu silmistä

Silmien väri voi vaihdella myös valaistuksesta tai vaatetuksesta riippuen. Vaatetuksen väri voi heijastua silmien väriin. 

- Silmien väriin vaikuttaa myös mustuaisaukon koko. Mustuainen laajenee hämärässä, mikä saa silmät näyttämään tummemmilta.

Silmien väri myös periytyy.

- Joillakin harvoilla silmät voivat olla erivärisiä jo syntyessä. On myös sairauksia, jotka aiheuttavat silmien erivärisyyttä.

Silmistä voi nähdä diabeteksen

Ihmisen silmistä voi tutkimuksissa päätellä yleiskuntoa tai sairauksia.

- Ei tietenkään pelkkää väriä katsomalla, vaan kunnon silmätutkimuksissa silmistä voi päätellä paljonkin ihmisen terveydentilasta. Silmien perusteella voi arvioida yleissairauksia ja jopa diabetesta, sydänsairauksia ja verenpainetta.