Savonian vastuuvapaudesta tulossa äänestys

Tilintarkastuksessa ilmenneitä epäselvyyksiä puidaan vielä ammattikorkeakoulun kuntayhtymän valtuustossa. Valtuusto saa punnittavakseen myös rehtorin esteellisyyden kampuksen toimitila-asioissa.

Kuva: YLE / Timo Heikura

Savonia-ammattikorkeakoulun kuntayhtymän valtuusto joutuu ensi viikolla todennäköisesti äänestämään tilinpäätöksen hyväksymisestä ja vastuuvapauden myöntämisestä.

Valtuustoon kuuluva ammattikorkeakoulun tarkastuslautakunnan puheenjohtaja aikoo esittää, ettei viime vuoden tilinpäätöstä hyväksytä eikä vastuuvapautta myönnetä kuntayhtymän johtaville viranhaltijoille.

Perusteluna esitykselle ovat tilintarkastuksessa ilmenneet epäselvyydet edustuskuluissa. Lisäksi rehtori Veli-Matti Tolppi on tarkastuslautakunnan puheenjohtajan mukaan ollut esteellinen tekemään Savonian ja Technopoliksen vuokra- ja kumppanuussopimusta, koska hän on asian valmisteluvaiheessa kuulunut Kiinteistö Oy Technopolis Microkatu 1:n kiinteistöyhtiön hallitukseen.

Rehtori Tolppi toteaa Yle uutiset Savolle, ettei hän koe toimineensa asiassa väärin, koska hän on jäävännyt itsensä molempiin suuntiin päätöksenteossa ja jättänyt hallituspaikan, kun sopimus syntyi.

Kiinteistöyhtiö myönsi Tolpille eron maaliskuun yhtiökokouksessa 2011.

Myöskään Technopoliksen Kuopion johtajan Hannu Erosen mukaan esteellisyyttä ei ole ollut.

Lautakunta eri linjalla

Tarkastuslautakunta on omassa esityksessään eri mieltä kuin puheenjohtaja. Lautakunta esittää valtuustolle tilinpäätöksen hyväksymistä ja vastuuvapauden myöntämistä, mutta puheenjohtajan kanta menee valtuustolle tiedoksi.

Savonian kuntayhtymän valtuusto käsittelee ensi tiistain kokouksessaan myös yhtymähallituksen asemaa. Yhtymähallitus eroaa, koska se ei mielestään ole onnistunut ammattikorkeakoulun sisäisen valvonnan järjestämisessä liittyen epäselvyyksiin edustuskuluissa.