Karzai tuomitsi Naton ilmaiskun

Afganistanin presidentin mukaan Naton keskiviikkoisessa ilmaiskussa kuoli 18 siviiliä. Siviiliuhreja vaativat iskut eivät ole missään olosuhteissa hyväksyttäviä, hän sanoo.

Ulkomaat

Afganistanin presidentti Hamid Karzai on tuominnut sotilasliitto Naton keskiviikkona Logarin maakunnassa tekemän ilmaiskun.

Karzain mukaan iskussa kuoli 18 siviiliä. Nato on sanonut, että iskussa kuoli useita kapinallisia. Sotilasliitto lupaa kuitenkin tutkia Afganistanin viranomaisten väitteet siviiliuhreista.

Karzai sanoo, etteivät siviiliuhreja vaativat tai siviilien omaisuutta tuhoavat Naton iskut ole oikeutettuja missään olosuhteissa.

Karzai sanoo surevansa sekä Naton iskun uhreja että kapinallisten itsemurhaiskuissa Kandaharissa keskiviikkona kuolleita yli 20 siviiliä.

Karzai aikoo keskeyttää iskujen vuoksi Kiinan-matkansa. Hän osallistuu Pekingissä Kiinan, Venäjän ja Keski-Aasian maiden kokoukseen.

Afganistaniin puolestaan saapui torstaina vierailulle Yhdysvaltain puolustusministeri Leon Panetta. Hän on sanonut haluavansa kuulla muun muassa komentajien arvioita siitä, että kapinallisten iskut ovat lisääntyneet viime aikoina.

Panetta tiukkana Pakistanille

Panetta vaati tiedotustilaisuudessa Pakistania toimiin terroristiverkosto Haqqania vastaan. Panettan mukaan Afganistania on vaikea rauhoittaa niin kauan kuin terroristeilla on turvapaikkoja Pakistanissa.

- Kärsivällisyytemme on loppumassa asian suhteen, Panetta sanoi.

Taliban-kapinallisiin ja terroristiverkosto al-Qaidaan kytköksissä oleva Haqqani-verkosto on tehnyt Afganistanissa useita iskuja yhdysvaltalaisa vastaan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters