Raha ja paikka ratkaisevat armeijan harjoittelun

Maavoimat kiistää venäläiskenraali Nikolai Makarovin väitteet, että armeijamme harjoittelisi vain Itä-Suomessa. Käytännössä harjoituspaikan määräävät käytettävät asejärjestelmät, raha ja puolustusvoimilla käytettävissä olevat harjoitusalueet. Valtaosa harjoituksista kuitenkin järjestetään läntisessä Suomessa.

Kotimaa
Varusmiehiä puolustusvoimain taisteluharjoituksessa.
Varusmiehiä puolustusvoimain taisteluharjoituksessa.Lauri Paju / Maavoimat / Puolustusvoimat

Maavoimien harjoituksista suurin osa järjestetään varuskuntien lähiharjoitusalueilla. Käytännön sanelee useimmiten raha, mutta joskus myös käytettävä asejärjestelmä.

- Esimerkiksi ilmatorjuntaa voi harjoitella tavoitteiden mukaisesti vain Lohtajalla, ja se on länsirannikolla, kertoo majuri Kari Melanen Maavoimien esikunnasta.

Melasen mukaan myös tykistö on asejärjestelmänsä takia sellainen, että isot tuliyksiköiden yhteiset ampumaharjoitukset joudutaan järjestämään yhdellä harjoitusalueella, eli Rovajärvellä Lapissa.

Panssarijoukkojen harjoittelussa rahapula näkyy siinä, että ennen panssarit ajettiin juniin ja kuljetettiin Lappiin. Nyt junat pysähtyvät Niinisalossa, jolloin säästö on jo pelkkinä kuljetuskustannuksina suuri.

- Nykytilanteessa se raha on usein määräävä, mutta silti me pyrimme välillä harjoittelemaan myös ns. siviilien alueilla.

- Mutta se tieto, että harjoituksia olisi vain idässä ei pidä paikkaansa, majuri Kari Melanen jatkaa.