Vuohenputki on ruokaisa rikkaruoho

Etelä-Suomessa vuohenputki leviää runsaasti, mutta pohjoisessa siitä ei ole ollut toistaiseksi vaivaa. Ruoanlaitossa vuohenputki on oivallinen.

Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Vuohenputkella on muihin putkikasveihin verrattuna varsin yksinkertainen lehti, se jakautuu kolmeen osaan. Vuohenputki leviää sen siemenistä että juurakoista, joten kun sen on saanut pihamaalleen, siitä on vaikea päästä eroon.

- Kainuussa vuohenputki on kaikkein ihanimmillaan, koska täällä se ei leviä niin holtittomasti. Etelä-Suomessa ihmiset repivät hiuksiaan ja vuohenputken juurakoita maasta, kun se valtaa joka paikan, kertoo Riitta Nykänen, Metsähallituksen luontopalveluiden erikoissuunnittelija.

Alunperin lehtokasvista muualle levinnyt vuohenputki on nykyään myös pihapiirien laitojen kasvi, se tarvitsee Nykäsen mukaan aika muhevan maan.

- Vuohenputkesta hyödynnetään nuoret lehdet. Vähän samaan tapaan kuin jos on onnistunut samaan hyvän nokkospaikan pihaansa, niin vuohenputkestakin voi ensin kerätä ensimmäisenä nousevat lehdet ja antaa kasvaa. Kun sen niittää, se tekee toisenkin sadon.

Vihreäksi kasviksi vuohenputkessa on paljon valkuaista. Virossa onkin Nykäsen mukaan syöty muinoin keväisin paljon vuohenputkea, kun ei ole ollut muuta syötävää.

Muhennokseen ja salaattiin

Rikkaruohonakin pidetty vuohenputki kuuluu putkikasveihin niin kuin porkkana, palsternakka ja tillikin.

- Vuohenputki on putkikasveista miedoin, kypsennettyjen lehtien maku muistuttaa hieman porkkanaa. Siinä on myös pähkinän tai herneen pehmeys. Se on ruokaisa ja hyvä kasvis, kertoo Riitta Nykänen.

Salaatin vuohenputkesta saa helposti. Riitta Nykänen on yhdistänyt sen kanssa rapeaa salaattia ja pieneksi pilkottua kesäkurpitsaa.

Kainuussa vuohenputki on kaikkein ihanimmillaan, koska täällä se ei leviä niin holtittomasti.

Riitta Nykänen

- Teen sille salaatinkastikkeen, johon laitan öljyä, balsamiviinietikkaa, sinappia, hunajaa ja vähän hakattuja suolapähkinöitä. Se on hyvä salaatti ihan minkä kanssa vain.

Vuohenputki käy juuston kanssa piirakka-aineeksikin. Ruoan lisäkkeeksi vuohenputken lehtiä voi höynäyttää hieman öljyssä tai siitä voi valmistaa muhennoksen.

- Sitä silputaan kattilaan, laitetaan voita tai öljyä, kevätsipulin varsia tai pieneksi silputtua sipulia joukkoon ja annetaan muhia vähän aikaa. Siihen voi laittaa tuorejuustoa tai kermaakin. Muhennos on oivallista paistihauen tai paistettujen muikkujen kanssa, varsinkin kalan kanssa, opastaa Nykänen.

Tunnista putkikasvit tarkoin

Suomessa on useita eri putkikasveja. Suolla kasvaa myrkyllisiä putkikasveja, joten sieltä Riitta Nykänen ei kehota ottamaan mitään putkikasveja.

- Meillä on sekä myrkkykeiso, myrkkykatko että suoputki, jotka ovat myrkyllisiä. Suoputki on ikävästi myrkyllinen, se ei ole kauhea vaarallinen niin kuin myrkkykeiso ja myrkkykatko, jotka ovat hyvin vaarallisia, sanoo Nykänen.

Koiranputki ei ole vaarallinen, mutta se ei maistu hyvälle. Väinönputki taas on syötävä, mutta se ei kasva luonnonvaraisena.

- Väinönputkea voi viljellä. Se on pohjoinen ja toiselta nimeltään arkangelinputki, karhunputken lähisukulainen. Se on mielenkiintoinen, koska sillä on oma, hyvin aromaattinen makunsa. Sen vartta hillotaan vähän niin kuin raperperihilloa tehdään.