1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. veneet

Ottiliana purjehtii ahkeran isoäidin nimissä

Oikeanlaisen nimen sanotaan tuovan veneelle ja sen omistajille onnea. Aki ja Kirsi Nordlingin 12,5 metriä pitkä puuvene on saanut nimekseen Ottiliana. Nimi löytyi suvusta.

Kuva: AKirsi

Merimiesperinteen mukaan tuodakseen hyvää onnea veneen nimen piti olla kolmitavuinen naisen nimi. Sen piti päättyä a:han ja kirjaimia oli mielellään oltava pariton määrä. Ei siis ole ihan samantekevää, millaisen nimen veneelleen antaa.

Aki ja Kirsi Nordlingin Luvialla valmistettu perinteinen puuvene Suur Scylla on saanut nimen Ottiliana  Kirsin isoäidin mukaan. Isoäidin muiston haluttiin elävän venekaunottaren muodossa.

- Ottiliana oli mummuni toinen nimi. Suomessa Ottiliana-nimi on harvinainen. Sen juuret ovat Keski-Euroopassa. Meillä oli nimi tiedossa ennen veneen hankkimista. On hieno asia, että nimellä on jokin merkitys, kertoo Kirsi Nordling.

Rakkaalle lapselle merkityksellinen nimi

Kirsi Nordlingin mukaan Ottiliana-isoäiti oli käsistään taitava ja ahkera. Ammatiltaan hän oli sentraalisantra eli puhelunvälittäjä.

- Isoäiti on tavallaan vähän samanlainen kuin minä. Olen aika ahkera ja ompelen paljon vaatteita. Perinteet ovat meille tärkeitä. Niinpä on hienoa, että perinneveneellämme on perinteinen nimi. Olemme lapsillemmekin valinneet nimet suvun syövereistä. Tämä venekin on yksi lapsistamme, sanoo Kirsi Nordling.

Ensimmäinen Suur Scylla

Ottilianan on suunnitellut luvialainen Björn Nyberg. Hän on myös rakentanut veneen poikansa Jan-Erik Nybergin kanssa.

- Vene on suunniteltu meille. Halusimme muutoksia Iso Scylla -tyyppiin. Ottiliana tehtiin muun muassa metrin pidemmäksi ja sen keula tehtiin vähän leikkaavammaksi. Siinä on myös perähytti ja hydraaliohjaus, sanoo Aki Nordling.

Ottiliana laskettiin vesille 2003.

- Se oli ensimmäinen Suur Scylla. Sen jälkeen niitä on rakennettu kolme lisää.

Vesillelaskun stressi

Vaikka kesälomaa vesillä odotetaan kovasti, on aluksen vesillelasku kipparille stressaava päivä. 

- Mietin koko edellisen yön, mikä kaikki voi mennä pieleen. Pelkään, että peräkärryn pyörä menee rikki ja alus kaatuu ojaan.  Ei sitä pysty ottamaan löysin rantein. Vesillelaskua edeltää myös kuukausien työ. Ja sitten, kun vene on vedessä, jännitetään, miten paljon se vuotaa.

Ottilianan ensimmäinen vesillelasku oli kuitenkin juhlava hetki. Paikalle oli kutsuttu veneen kummit ja kaste kruunattiin perinteisesti heilauttamalla  keulaan kuohuviinipullo.

Mökki liikkuvalla maisemalla

Nordlingit ovat viettäneet kesälomaa saaristossa vesillä jo 25 vuoden ajan.

- Vene on meille kesämökki liikkuvalla maisemalla, sanoo Kirsi Nordling.

- Olen harrastanut purjehdusta 7-vuotiaasta asti, kun sain puisen optimistijollan. Ottilianasta ei enää voi pistää paremmaksi. Se on unelmien täyttymys, toteaa Aki Nordling.