Juhannukseen mennessä mökki tip-top kuntoon

Mökkitalkkari on paljon muutakin kuin mökinlämmittäjä, tienauraaja tai yleistarkastaja.

Kotimaa
Hilkka Pynnönen ja Janne Viholainen istuvat mökissä
Mökkiläinen Hilkka Pynnönen ja mökkitalkkari Janne Viholainen käyvät läpi tehtävien töiden listaa.Yle / Mikael Juntunen

Mökkitalkkari Janne Viholainen ja mökkiläinen Hilkka Pynnönen käyvät tuvan pöydän äärellä läpi työlistaa. Listalla on kaikkea peilin ja hyllyn asentamisesta piha-, katto ja laituriremppaan. Työlista oikeastaan tehtiin pääosin valmiiksi jo edellissyksynä.

- Se on hyvä, että ollaan ajoissa. Aikataulu on nimenomaan se rajoittava asia. Yleensä kaiken pitäisi tapahtua välittömästi. Jotain pientä pystytään kyllä tekemään nopeastikin, mutta mielellään tilaus kannattaa tehdä talvella tai jopa edellissyksynä, sanoo Viholainen.

Hänen yhdenmiehen mökkitalkkarointiin viisi vuotta sitten perustettu Janakkalan mökki- ja kiinteistöpalvelunsa on nyt kasvanut ympärivuotiseksi kiinteistöhuollon ammattilaiseksi. Perinteinen mökkitalkkarin homma ei hiljaisten talvien vuoksi ollut kannattavaa pelkälleen. Mutta kevät ja kesä on edelleen se juttu.

- Kyllä se keväälle painottuu, koska kaiken pitäisi olla juhannukseen mennessä valmiina. Pihan perustamisjuttuja ja isompaa remonttia ehtii tekemään sitten loppukesästä tai talvella.

Mielellään Viholainen näkisikin työlistassa isompiakin hommia.

- On sitä joskus laitettu joku mökki lämpiämään tai käyty ihan vain tarkistamassa, että mökillä on kaikki kunnossa. Mutta olisi mukavampi, jos näitä tunnin keikkoja olisi vähemmän ja isompia urakoita enemmän. Mutta kyllä me se saunakin lähdetään lämmittämään, jos asiakas niin haluaa.

Paikat eivät saa rähjääntyä

Asiakaskunta Janakkalan alueella toimivalla yrityksellä on Oulusta Helsinkiin. Riihimäkeläinen Hilkka Pynnönen näki ET-lehdestä, että omalla mökkipaikkakunnalla on mökkitalkkari ja siitä alkoi yhteistyö. Kiitosta tulee hyvin hoidetusta työstä, vaikka melkein samaan lauseeseen tuleekin epäily ja varoitus, ettei pehmoinen piha kestä sinne tulevia koneita.

- Janne on luotettava, tekee just niin kuin on sovittu, vaikka pyynnöt ovat usein varmasti aika hataria. Mutta en ole kiukutellut, vaikka olisikin joku asia mennyt vähän erilailla, Pynnönen sanoo ja vahvistaa, että ensi kesän suunnitelmat ovat jo valmiina.

1970-luvulla rakennetut rakennukset kaipaavat parantelua monin paikoin. Pihamaalla on laattojen oikaisua. Osa niistä on kauniin sammalen alla.

- Olet varmaan samaa mieltä, että ei sitä voi rikkoa, sanoo Pynnönen.

Asiakas on kuningas, Viholainen nyökyttelee. Siis oikaistaan laatat, polut parannellaan ja tehdään uutta laatoitusta pöytää varten. Laituri kaipaa vahvistusta, kauniin hirsimökin katolta on maali karissut, sisällä tarvitaan peilin ja hyllyn ripustamista. Kaikkea pientä on.

- Vaikea tätä kaikkea olisi ylläpitää, jos ei olisi mökkitalkkaria. Ei minun ajattelutapaan kuulu, että olisin vain ja paikat rähjääntyvät.

Mökkitalkkarit tulivat paikkaamaan ”kylän miehiä” ja sukulaisia, jotka ennen tekivät hyvän työn.

- Siskon poika tykkää käydä auttamassa, mutta hänelläkin on oma perhe, oma kesäpaikka ja kiireensä. Tämä on kyllä tarpeen sellaiselle, jolla ei ole sukulaisia tai muita auttamassa.

Aviomiehen jo vuosia sitten menettäneen ikäihmisen voimat eivät kaikkeen riitä. Talvet, myöhäiset syksyt ja aikaiset keväät ovat pudonneet kokonaan pois. Mökillä ollaan vain silloin, kun siitä voi nauttia. Kaikki se mitä vaan voidaan tehdään kuitenkin itse.

- Ruumiillista työtä teen, kun vain kunto sallii, silloin ei tarvita kuntosalia, sanoo Hilkka Pynnönen mökkinsä pihamaalla.