Irakissa teloitettiin Saddamin tärkeä avustaja

Saddamin henkilökohtainen sihteeri ja henkivartijoiden johtaja Abid Hamid Mahmud tuomittiin kuolemaan toissa vuonna osallisuudesta shiiojen vainoamiseen.

Ulkomaat

Irakissa on teloitettu maan entisen presidentin Saddam Husseinin henkilökohtainen sihteeri ja henkivartijoiden johtaja Abid Hamid Mahmud, Irakin oikeusministeriö kertoo.

Mahmud pidätettiin kesäkuussa 2003, pari kuukautta sen jälkeen, kun Saddam oli syrjäytetty Yhdysvaltain johtamassa hyökkäyksessä.

Mahmud tuomittiin toissa vuonna kuolemaan hänen roolistaan shiiojen uskontopuolueiden tukahduttamisessa 1980-luvulla. Kuolemantuomiot langetettiin myös entiselle varapääministerille Tareq Azizille ja entiselle sisäministerille Saadun Shakerille.

Irakissa surmattiin suuri määrä shiiajohtajia 1980-luvulla maan käydessä sotaa Irania vastaan.

Mahmud oli kotoisin Tikritin läheltä kuten Saddamkin. Julkisuudessa Mahmud oli useimmiten Saddamin rinnalla, myös tämän valtakauden viimeisessä televisioesiintymisessä 7. huhtikuuta 2003.

Britannian hallituksen Mahmudia koskevan asiakirjan mukaan tämä oli vastuussa Saddamin turvallisuudesta, samoin puolustus-, turvallisuus- ja tiedustelukysymyksistä. Jotkut pitivät Mahmudia Irakin todellisena kakkosmiehenä, koska hän valvoi pääsyä Saddamin luo ja saattoi ohittaa hallituksen päätöksiä, britit arvioivat.

Edellisen Irakissa teloitettiin Saddamin hallinnon korkea-arvoinen jäsen tammikuussa 2010, Saddamin serkku Ali Hasan al-Majid, joka tunnettiin myös Kemikaali-Alina.

Saddam teloitettiin joulukuussa 2006.

Lähteet: AFP, AP