1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Herrojen herkkua lähtee Varkaudesta tonnikaupalla maailmalle

Kaviaarintuottaja laajensi sammenkasvatuslaitostaan Varkaudessa ja tähtää nyt 20 prosentin markkinaosuuteen koko Euroopassa. Kaviaari kiinnostaa yhä enemmän myös Kiinassa.

Kuva: Yle / Toni Pitkänen

Varkaudessa kasvatettu kaviaari pyrkii valloittamaan maailman herkkukeittiöt ja ravintolat. Hankkeeseen on sijoitettu viiden vuoden aikana jo 10 miljoonaa euroa  ja nyt uuden laajennuksen jälkeen pystytään tuottamaan kaviaaria jopa 10 tonnia vuodessa. Kaviaarin keskimääräinen kuluttajahinta on 3 000 euroa kilolta.

Stora Enson tehtaiden lämpöenergiaa hyödyntävissä sampialtaissa polskii kymmeniä tuhansia kaloja, joiden keskipaino on jo viitisen kiloa.

Sammenkasvatus Varkaudessa alkoi vuoden 2007 lopussa ja nyt kalat ovat sukukypsiä. Kaviaaria eli himoittua sammen mätiä kertyy kalaan keskimäärin 10 prosenttia painosta. Nyt markkinoita Varkauden kaviaarille uskotaan löytyvän ympäri maailmaa.

- Suurin osa tuotannosta menee ulkomaille. Tällä hetkellä on Norja lähdössä käyntiin, Englantiin ja Hongkongiin jo toimitetaan, ranskalaisten kanssa keskustellaan, kertoo Carelian Caviarin toimitusjohtaja Markku Pättiniemi.

Luonnonvarainen sampi kalastettiin aikoinaan lähes sukupuuttoon himoitun kaviaarin takia, mutta allaskasvatuksen ansiosta tuotantoa on saatu taas elvytettyä eri puolilla maailmaa.

Suomessa Ilomantsin juuri aloittanut sammenkasvatuslaitos on pahoissa rahavaikeuksissa, mutta Varkaudessa uskoa riittää.

- Investointikulut ja käyttökulut ovat korkeat ja on tärkeä että saamme korkealaatusta kaviaaria, Pättiniemi sanoo.

Viidennes Euroopan kaviaarista Varkaudesta

Varkaus pyrkii jatkossa tuottamaan viidenneksen Euroopan kaviaarista. Euroopassa kaviaaria tuotetaan eniten Saksassa, Italiassa ja Ranskassa. Koko maailmassa kaviaaria tuotetaan allasviljelyllä vuosittain noin 150 tonnia.

Kaviaarin menekin arvioidaan jatkuvasti maailmalla lisääntyvän elintason noustessa. Erityisen lupaavia markkinat ovat Euroopan ja Venäjän ohella Kiinassa.

Kun sen kerran maistaa, sen ymmärtää.

Pekka Hennolin

Kaviaarin tuoksu on mieto ja maksu ensikertalaisen kielellä ja suussa erityinen, yhteisvaikutelmaa voisi luonnehtia sanoilla suolainen ja makea.

Carelian Caviarin tuotantopäällikkö Pekka Hennolin kuvaa asiaa näin:

- Se on juhlahetkien herkku ja kun sen kerran maistaa, sen ymmärtää. Sillä on ihan oma makunsa.