Päätös Iitin maakuntavaihdosta syksyyn

Iitin siirtyminen Kymenlaaksosta Päijät-Hämeeseen voisi tapahtua aikaisintaan vuoden 2014 alusta. Laaja lausuntokierros on saatu päätökseen ja Iitti on ehtinyt myös antaan kriittisiin lausuntoihin vastineensa.

Iitti
Iitin kunnantalo
Kirsi Partanen / YLE

Päätös Iitin mahdollisesta maakuntavaihdoksesta venyy syksyyn. Alunperin päätös piti tehdä kesällä, mutta valtionvarainministeriöstä arvioidaan, että päätös voisi syntyä aikaisintaan syyskuussa. Maakunnan vaihdos Kymenlaaksosta Päijät-Hämeeseen voisi näin tapahtua aikaisintaan vuoden 2014 alusta.

Laaja lausuntokierros maakuntavaihdoksesta on saatu päätökseen. Iitti on myös ehtinyt antaa vastineensa niihin lausuntoihin, joissa maakunnan vaihtoon on suhtauduttu kielteisesti.

Suuri painoarvo on esimerkiksi maankäytöstä vastaavalla ympäristöministeriöllä, jonka mielestä Iitti suuntautuu tällä hetkellä selkeästi Kymenlaaksoon ja Kouvolan seutuun. Myös Kymenlaakson liitto ja Kouvolan kaupunki ovat vastustaneet Iitin suunnitelmia.

Kunnajohtaja Pentti Toivasen mukaan Iitti on pyrkinyt katsomaan maakunnan vaihtoa laajempana kysymyksenä. Pääasiallinen peruste Päijät-Hämeeseen siirtymiselle on nykyinen tiivis yhteistyö terveyspalveluissa sekä Lahden seudun parempi vetovoima.