Tohtoripromootiossa yhä useampia tohtoreita

Lappeenrannan teknillisen yliopiston viidettä tohtoripromootiota on juhlittu tänään torstaina. Kaupungintalolla tohtorin hatun sai 15 kunniatohtoria sekä yhteensä 98 nuorta tohtoria tekniikan, kauppatieteiden ja filosofian aloilta.

tohtorit
Henry Hatakka promotoidaan tohtoriksi
Yle

Tohtoripromootioiden järjestämisväliä on tiivistetty viidestä neljään vuoteen, koska yhä useampi osallistuu tohtoripromootioon. Tohtoreita on myös aiempaa enemmän.

Tänä vuonna tohtorinhatulla kruunattiin parikymmentä päätä enemmän kuin vuoden 2008 promootiossa.

Tohtorien määrä Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa kokonaisuudessaan on kolminkertaistunut reilussa kymmenessä vuodessa. Vuonna 2000 valmistui 16, vuonna 2011 jo 46 tohtoria.

- Se on opetusministeriön linjauksen mukaista, että tohtorien määrää on lisätty ja tohtorikoulutukseen panostetaan, sanoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston viestintäpäällikkö Salme Arola.

Työmarkkinat globalisoituneet

Lappeenrantalainen Harry Hatakka on yksi tänään tohtorinhatun saaneista tuoreista tohtoreista. Hatakka väitteli kemiantekniikan alalla.

Vaikka tohtoreiden määrä kasvaa, Hatakka ei kanna huolta työtilanteesta. Hatakka katsoo, että kriteerit valmistua tohtoriksi ovat edelleen kovat. Laadusta ei ole tingitty, vaikka työtahti yliopistossa on kiristynyt, kun tulosta on haettava.

- Julkaisut pitää edelleen koskea tarpeellisia aiheita, ja ne käyvät kovan tuomariseulan läpi.

Hatakka uskoo, että töitä riittää jatkossakin.

- Tohtoreita tarvitaan niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Myös Lappeenrannan teknillisen yliopiston vararehtori Veli-Matti Virolaisen mukaan tohtoreiden työmarkkinat ovat globalisoituneet.

- On arvioitu, että Euroopassa olisi miljoonan tohtorin vaje.

Paine tihentää promootioväliä pysyy

Kasvava tohtorien määrä lisää kuitenkin painetta tihentää tohtoripromootioiden järjestämisväliä edelleen. Seuraavien neljä vuoden aikana Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta odotetaan 44 uutta tohtoria vuosittain.

-Tarvittaessa seuraava promootio on ehkä jo kolme vuoden päästä, vararehtori Veli-Matti Virolainen sanoo